El malestar occidental (a propòsit de la calor)

Les noves generacions d'occidentals no se senten ni còmodes ni orgulloses amb la seva civilització. Gent que ja ha nascut en un estat del benestar consolidat on els elements bàsics de la vida no només es donen per garantits sinó que es consideren, en l'imaginari col·lectiu d'una majoria, drets inalienables que no t'has de guanyar amb la suor del front sinó que te'ls ha de proveir l'estat.

Aquesta joventut que té temps de pensar, llegir i estudiar i per tant es pot fer preguntes i intentar buscar respostes, s'ha anat desencantant de la seva civilització fins al punt que estem vivint una fugida que té mil formes. La cronologia del desencant s'inicia amb l'horror nazi i l'holocaust els anys 40, del que com a reacció compensadora en neix el «multiculturalisme», s'accentua amb la bomba atòmica (els humans hem sabut crear un artefacte que ens pot fer desaparèixer) el que accentua el nihilisme i l'hedonisme de les noves generacions. Continua creixent amb la cara més agressiva de l'imperialisme americà (Vietnam) i es fa irreversible amb la constatació que el mode de vida occidental (amb un consumisme tan buit com desaforat) no és harmònic amb el planeta i l'està destruint. Aquest és el punt de no retorn i que obliga, a llarg termini, una transformació de les nostres societats, economies i governs per anar cap a un món molt més sostenible. És evident que encara no estem en aquesta fase i que encara destruïm, com a societat, els ecosistemes del planeta però l'alienació de les noves generacions respecte al modus vivendi actual i l'acceleració del canvi climàtic portaran una ràpida i obligada transformació de les nostres societats. 

Amb aquesta onada de calor que patim a gairebé tot l'hemisferi occidental i que s'està perpetuant indefinidament cada vegada més, blocs de les societats constaten l'absurditat del «progrés occidental» que ens porta a una destrucció segura i que sovint es busca una resposta «tercermundista» pensant que la solució es troba en societats com la musulmana, xinesa o índia. 

És un error gravíssim, només hi comença a haver consciència del problema ecològic a Occident i si hi ha alguna solució aquesta està a Occident, la resta de societats del món aspira a convertir-se en un nou «Occident» hiperconsumista, ni es plantegen que això porta el món al col·lapse. Tot i que els occidentals, i el nostre mode de vida, hem portat el món fins aquest precipici també hem sigut els primers a prendre consciència que això no porta enlloc. Avui en dia només a Occident i especialment Europa, hi ha minories que estan buscant solucions a aquest problema, només per això ja hauríem d'estar una mica orgullosos de la nostra societat.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on