Balanç del temporal del cap de setmana del 19 al 21 d'octubre de 2012

L'explicació de l'episodi de pluges d'aquest passat cap de setmana amb els mapes i les fotografies més interessants penjades a la xarxa

Si fem un balanç del temporal d’aquest passat cap de setmana veurem que al final s’han registrat precipitacions importants, entre 50 a 100 mm, aquí, al Camp de Tarragona, però ni de bon tros tan importants com les que estaven previstes, sobretot les de la nit de dissabte a diumenge.

 
Anàlisi:
 
1. Divendres 19 d’octubre
 
El divendres va estar caracteritzat per una fortíssima advecció del sud a tots els nivells de l’atmosfera; aquests arrencaven directament del nord d’Àfrica. Pel que fa a les precipitacions, van ser minses, ja que els forts vents s’enduien la nuvolositat ràpidament; però el més destacat era la pols en suspensió que arrossegaven els vents, que arrencava directament del desert del Sàhara. I això va determinar nombroses pluges de fang. (Vegeu la fotografia del satèl·lit.)
 
   
Foto: Satèl·lit MODIS (NASA)    
 
2. Dissabte 20 d’octubre
 
Jornada encara caracteritzada pel flux de vents del sud, tranquil·la en general a Catalunya, però que va dur pluges molt fortes a Castelló, l’Aragó i sobretot al Pirineu aragonès. I fins i tot es va formar un sistema mesoescalar convectiu (SMC) davant la costa de Castelló, que posteriorment va escombrar l’Aragó. (Vegeu la imatge del satèl·lit Meteosat, senzillament espectacular.)
 
Foto: Elaboració pròpia a partir de www.Sat24.com
 
El destacable va ser una línia de torbonada que va escombrar les Terres de l’Ebre. Mireu la imatge del radar d’aquesta tarda a les 17.30 h amb la línia de tempestes que ja afectava Tortosa:
 
Foto: Rain Alarm 
 
Aquesta torbonada, en arribar al Camp de Tarragona, es va diluir (vegeu la fotografia de l’arcus associat a la línia de torbonada abans de tocar terra);  però encara va dur vents molt forts —al Picarany (Almoster), cop màxim de 68 km/h i 50-55 km/h sostinguts.
 
Foto: @linaguasca
 
Cal destacar que gairebé tots els models meteorològics preveien una nit de dissabte a diumenge molt plujosa, amb quantitats d’aigua molt important; així, tant l’AEMET com el Servei de Meteorologia de Catalunya van emetre avisos de nivell màxim (vermell). Però afortunadament tots els models es van equivocar, i les pluges no van passar de moderades durant la nit, sense fer estralls. A Reus van caure uns 25 mm a la nit; això sí, 20 mm d’aquests en poca estona.
 
Però, per què van fallar les previsions? La primera raó és que l’evolució de la situació meteorològica va ser molt més ràpida que no s’esperava; això ho podem veure perquè a les 21 h encara no s’havien format les tempestes i poc més tard de la mitjanit ja arribaven els primers ruixats a la Cerdanya, amb una altíssima velocitat de desplaçament. En meteorologia, quan un sistema va massa ràpid és mal senyal, ja que gran part de l’energia la gasta en el moviment i no en precipitar; per això les precipitacions van ser molt menors del que es podia esperar.
 
La segona raó: sembla que la llengua d’aire fred i sec que estava prevista a Castelló es va eixamplar fins a abastar Catalunya i, per tant, va inhibir les precipitacions. (Vegeu la imatge del canal de vapor d’aigua del satèl·lit Meteosat.)
 
Foto: meteo.cat
 
3. Diumenge 21 d’octubre
 
Jornada caracteritzada per la inestabilitat de tipus convectiva, ja que l’aire fred se situa just a sobre nostre i l’ull de la pertorbació ronda ben a prop de nosaltres; concretament, passa de Castelló cap al delta de l’Ebre. En aquesta jornada tenim de tot: ruixats curts però d’intensitat, sol, arcs de Sant Martí i finalment també una mànega davant la costa daurada.
 
Cúmul congestus sobre les Muntanyes de Prades. Foto: Eloi codina
 
Diversos arcs de Sant Martí sobre Reus. Foto: Eloi Codina
 
Cap de fibló o mànega a Salou. Foto: Eloi Codina
 
Una mànega, o cap de fibló, són corrents d’aire ascendents en forma d’espiral per on el núvol succiona l’aigua del mar i es carrega d’aigua. Això només es pot donar en situacions molt inestables. (Vegeu l’esquema didàctic del núvol de la mànega.)
 
Foto: Eloi Codina
 
Per concloure, ja cap al vespre és quan ens va arribar el màxim d’aire fred en alçada, uns –20 °C a 5.500 metres; a més, entrava una llengua d’aire més humida en superfície, cosa que va provocar una inestabilització notable de l’atmosfera, i aquest cop amb aparell elèctric abundant a conseqüència de l’aire fred en alçada. (Vegeu la imatge del radar just quan estaven a punt d’entrar les tempestes, i el mapa de llamps caiguts diumenge passat.)
 
Foto: Elaboració pròpia a partir de Rain Alarm
 
Foto: meteo.cat
 
Eloi Codina és l’autor de MeteoCod, llicenciat en Geografia (URV) i graduat superior en Meteorologia i Climatologia (UB)

Segueix Eloi Codina a Twitter:

Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on