Activada l’alerta per onada de calor a punts de l'interior de Tarragona

La calor serà molt intensa a diverses zones de Catalunya i les més afectades per les elevades temperatures seran les de Ponent, interior de les Terres de l’Ebre i l’Alt Empordà

Les temperatures seran extremes a diversos punts del país
Les temperatures seran extremes a diversos punts del país | Arxiu

Protecció Civil ha activat en fase d’alerta el pla PROCICAT per onada de calor a diverses zones de Catalunya aquest dilluns i fins dimarts. A més, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha posat en fase 2 d’alerta el pla d’actuació per prevenir els efectes de les possibles onades de calor sobre la salut.

Concretament, les zones que estan en alerta per onada de calor són, sobretot, les de Ponent, en especial les comarques del Segrià i el Pla d’Urgell, on el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha activat l’avís vermell per perill molt alt d’onada de calor amb temperatures fregant els 40º. 

A més, Protecció Civil també ha activat l’alerta per onada de calor a les comarques de la Terra Alta, la Ribera d’Ebre i el Priorat, així com l’Alt Empordà. No obstant, en aquestes zones la calorada serà de menys intensitat que no pas a la plana de Lleida.

Fins a 5 dies de calor intensa a tot el país

La calor serà intensa a tot el país els propers dies
La calor serà intensa a tot el país els propers dies | Xavi Cabo

 

Segons indiquen els mapes meteorològics, la calorada provocada per l’arribada d’una massa d’aire càlid del nord d’Àfrica farà que, al llarg dels propers 5 dies, tinguem temperatures molt altes a tot el país, si bé no seran excepcionals.

Gran part del territori es mourà entre els 31º i els 36º de temperatures màximes, si bé a Ponent i a l’interior de les Terres de l’Ebre es fregaran els 40º. També a la costa s’arribarà als 31º o 32º amb xafogor marcada. La primera glopada d’aire càlid la tindrem entre aquest dilluns i dimarts, i alguns mapes indiquen que, entre dijous i divendres, els termòmetres podrien tocar sostre.  

Mapa de temperatura màxima molt alta prevista per aquest dilluns
Mapa de temperatura màxima molt alta prevista per aquest dilluns | Meteocat

 

Més enllà de l’avís vermell per onada de calor al Segrià i al pla d’Urgell, el SMC també manté avisos de color taronja aquest dilluns a les comarques de la Noguera, l’Urgell i les Garrigues, així com grocs al Priorat, Ribera d’Ebre i Terra Alta. En totes aquestes zones es poden fregar els 40º a les hores centrals del dia. També està en avís groc per calor intensa l’Alt Empordà, on hi bufarà vent reescalfat.

Mapa d'avisos per onada de calor per aquest dilluns
Mapa d'avisos per onada de calor per aquest dilluns | Meteocat

 

Consells per combatre la intensa calor

Davant l’episodi de calor que viurem al llarg dels propers dies, la Generalitat dona aquests consells per combatre les altes temperatures i no tenir ensurts:

  • Cal hidratar-se molt sovint, bevent força aigua i evitar beure alcohol i fer àpats copiosos.
  • Eviteu sortir al carrer en les hores de màxima insolació i, per tant, tasques com anar a comprar, millor realitzar-les en les primeres hores del matí o a la tarda quan el sol ja comença a marxar.
  • Convé que les persones que treballen a l’aire lliure duguin el cap cobert amb una gorra i beguin més aigua de l’habitual.
  • És molt recomanable que les persones que surten a fer esport com córrer o anar en bicicleta, ho facin en les hores de menys calor, a primera hora del matí o al vespre.
  • Persones amb malalties cròniques, mainada i gent gran són els qui més pateixen els efectes de la calor severa. Cal que s’hidratin sovint. Cal tenir en compte que, a diferència dels adults, nens i nenes i persones grans no tenen sensació de set encara que s’estiguin deshidratant.
  • Si no disposeu de ventilador o aire condicionat, una bona solució és passar almenys un parell d’hores en un indret com ara un centre comercial o un equipament com, per exemple, una biblioteca on hi hagi aire condicionat.
  • Es recomana especialment visitar un cop al dia, en la mesura del possible, als familiars o veïns grans que viuen sols per assegurar-se que s’hidraten i segueixen els consells davant les temperatures elevades.
  • Si teniu mascota, penseu en el seu benestar i traieu-la a passejar en les hores més fresques, feu que durant el dia tingui força aigua a l’abast i que estigui a l’ombra.

A més, Protecció Civil de la Generalitat també ha demanat als ajuntaments que prevegin llocs frescos o sales amb aire condicionat en cas que sigui necessari el seu ús, i que vigilin a les persones majors de 75 anys sense suport familiar o sense recursos. També es demana als municipis que vigilin a altres persones vulnerables, com ara discapacitats o malalts crònics.  

Quan es considera que les temperatures són prou altes per declarar l’onada de calor?

La calor serà molt intensa aquests propers dies
La calor serà molt intensa aquests propers dies | Arxiu

 

L’onada de calor es declara quan les temperatures són extremes en relació a l’època de l’any i segons cada municipi. Si es tenen temperatures màximes que només es registren un 2% dels dies dels mesos d’estiu, llavors ens trobem en onada de calor.

Ara bé, això depèn de cada zona i municipi i, per exemple, es considera onada de calor a Valls, a l’Alt Camp, si es superen els 36,3º, a Colera, Alt Empordà, si es superen els 35,9º, o a Lleida, al Segrià, si es superen els 38,1º. Si aquests valors es sobrepassen durant 3 dies seguits, som davant un episodi d’onada de calor.

Quan afluixarà la calor?

Mapa de la massa d'aire molt càlid d'origen africà de cara a dijous
Mapa de la massa d'aire molt càlid d'origen africà de cara a dijous | GFS

 

Tot i que els mapes han rebaixat la calorada prevista per aquesta setmana respecte al que marcaven dies enrere, sembla que les temperatures tan elevades que tindrem es mantindran ben bé fins el cap de setmana, moment a partir del qual es començaran a desinflar de forma clara. Es mantindran els xàfecs de tarda a prop del Pirineu. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on