La superlluna més gran d'aquest 2018 es podrà veure durant la nit d'aquest dilluns dia 1 i fins primera hora de dimarts

En concret es començarà a veure a partir de mitja tarda i desapareixerà a primera hora del dimarts

Imagen de una superluna
Imatge d'una superlluna | El País

Aquest nou any, 2018, s'inicia amb un fenomen astronòmic que emocionarà els més interessants en el tema, i potser els que no ho són tant. Podrem presenciar avui un fet que no passa cada dia, des de les 16.00 hores de la tarda d'aquest dilluns fins a les 7.00 hores del matí de demà es podrà veure al cel la superlluna més gran que hi haurà durant aquest nou any , segons publica 'El Tiempo Hoy'.

Durant aquest mes podrem veure de fet dues superllunes, la propera serà durant l'última setmana de gener. Tot i això no arribarà a ser tan gran i lluent com la d'avui, que es preveu que sigui la més gran del 2018. Tot i poder semblar estrany és així, un mateix fenomen pot actuar de dues formes diferents i fer variar les característiques de cada superlluna.

Així succeeix el fenomen

Cada superlluna té una grandària i intensitat diferent, depèn de dos factors. Perquè aquest fenomen es produeixi, cal que es compleixin dues coses diferents més o menys a la vegada. Primer de tot és necessari que la lluna es trobi en el seu estat de lluna plena, i segon cal que estigui passant pel punt més proper a la Terra de tota la seva trajectòria.

Aquestes són dues situacions que poques vegades es donen en el mateix moment. Pot haver-hi hores de diferència, fins i tot algun dia. Quan és aquest el cas, el que passa és que es crea una superlluna igualment però no tan gran i lluent, no arriba a la seva màxima intensitat.

Per aquest motiu es preveu que la superlluna d'aquest 1 de gener sigui la més gran de l'any, donat que les dues circumstàncies que s'han de complir ho faran coincidint bastant en el temps, fent així que podem veure una gran lluna que il·luminarà la nit.

El 2016 es va veure «la gran superlluna del segle»

Les vegades que succeeix aquest fenomen, la lluna pot augmentar la seva grandària fins a un 14% i pot brillar un 30% més, però tot varia també segons com es produeixi el fenomen.

Fa poc més d'un any ja vam tenir la que va ser considerada com «la gran superlluna del segle», va ser durant el novembre de 2016. En aquella data va haver-hi només dues hores de diferència entre la lluna plena i el seu pas pel punt més proper a la terra.
 

Això va fer que es creés una gran superlluna que segons les prediccions no tornarà a veure's fins a l'any 2034.

La gran superluna de 2016 vista desde Granada
La gran superlluna de 2016 vista des de Granada | Twitter

Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on