Repsol i Google Cloud optimitzaran la gestió de la refineria de Tarragona

El projecte es podria traduir en uns 20 milions de dòlars anuals per a la refineria

Imatge de les instal·lacions de Repsol a Tarragona
Imatge de les instal·lacions de Repsol a Tarragona | Repsol

Repsol i Google Cloud han arribat a un acord per posar en marxa un projecte d'optimització de la gestió de la refineria de Tarragona, una de les instal·lacions industrials més grans i complexes, utilitzant 'big data' i intel·ligència artificial, una iniciativa que suposa un repte pioner en el refinament mundial.

Maximitzar eficiència i millorar el rendiment

Els objectius principals de l'optimització són maximitzar l'eficiència, tant en consum energètic com en el de la resta de recursos, i millorar el rendiment en el funcionament integral de la refineria. Per això, Google Cloud posarà a disposició de Repsol la seva potència de computació, l'experiència del seu equip i l'eina 'machine learning' Cloud ML, la qual utilitzarà l'algoritme d'intel·ligència artificial TensorFlow. Aquest projecte es tracta d'un repte inèdit a tot el món a una refineria, perquè fins ara les màximes funcions integrades a través de la digitalització a una planta industrial abastaven unes 30 variables i, en aquest cas, en seran unes 400.

El Director del Complex Industrial de Tarragona, Josep Font, explica que «el projecte ja ha començat i s'espera que en sis mesos hi hagi un model que pugui començar a funcionar, però no s'ha de tenir por a què no surti bé, perquè en tot cas serà un aprenentatge molt gran i ens servirà per projectes futurs amb aquestes tecnologies». A més, «l'eina 'machine learning' ens ajudarà a garantir el funcionament de la millor forma possible i per operar de manera eficient», explica Josep Font.

L'aplicació d'aquest projecte a la refineria de Tarragona té el potencial d'afegir 30 cèntims de dòlar al marge per barril refinat de Repsol, el que es podria traduir en uns 20 milions de dòlars anuals per a la refineria tarragonina, amb una evolució a l'alça en el cas que es compleixin tots els objectius. Per la Directora General de Downstream de Repsol, María Victoria Zingoni, «aquest és un projecte d'eficiència en tots els sentits: busca consumir menys recursos, reduir el consum energètic, que és el principal cost i incrementar la fiabilitat de les unitats, el qual suposa millorar el rendiment econòmic».

D'altra banda, en paraules de la Directora General de Google a Espanya i Portugal, Fuencisla Clemares, «des de Google estem convençuts que el 'big data' o la capacitat de computació del núvol, representen una grandíssima oportunitat per maximitzar l'eficiència i, per això, estem molt il·lusionats de poder ser soci de referència per a una companyia com Repsol, que porta anys apostant per la innovació tecnològica i la reducció de la seva petjada ambiental». Tant la Directora General de Downstream de Repsol, María Victoria Zingoni, com la Directora General de Google a Espanya i Portugal, Fuencisla Clemares, van participar en la reunió d'inici del projecte.

L'aposta de Repsol

La col·laboració amb Google Cloud en aquest projecte s'emmarca en l'aposta de Repsol per a la digitalització, la innovació i la tecnologia en totes les seves àrees d'activitat, per millorar la competitivitat i l'eficiència. Així com, la compatibilitat amb altres iniciatives digitals que ja s'utilitzen en els complexos de Repsol com Siclos, amb la qual es coneixen en temps real la traducció econòmica de la seva forma d'operar; o Nepxus, que augmenta la planificació, l'anàlisi i l'agilitat en la presa de decisions a la sala de control.

L'elecció del Complex Industrial de Tarragona no ha estat casualitat i un dels motius per ser escollits, ha estat la configuració en línia de l'esquema productiu de la refineria, el qual facilita la seva verificació i implantació. La de Tarragona és una de les sis refineries que Repsol opera a Espanya i Perú, i té una capacitat de destil·lació de 186.000 barrils de petroli al dia i, en volum, és la tercera del Grup Repsol.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on