La proposta de la nova PAC no agrada al sector agrícola

Es retallaran els fons un 5% de mitjana

La proposta de la Comissió Europea pel que fa a la nova Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2021-2027 no ha agradat als sindicats agrícoles. El pressupost d'aquesta nova PAC suposa una retallada mitjana del 5% dels fons. A l'estat espanyol, estarà al voltant del 4% però des d'Unió de Pagesos expliquen que a Catalunya se situarà al voltant del 6% pel repartiment que es fa de les ajudes des de l'estat. Des de JARC, a més, apunten que la retallada efectiva de les ajudes serà d'un 16,6% per la inflació.

Es destinen ajudes a latifundistes que no treballen la terra

Òbviament aquest punt de partida és negatiu pel sector perquè representa que baixarà la quantitat total de les ajudes que es destinen als pagesos. Des dels sindicats també lamenten el paper de l'estat en el repartiment de les ajudes procedents d'Europa. Joan Caball, coordinador nacional d'Unió de Pagesos, explica que al repartiment de 2014, es van atorgar unes 70.000 ajudes a peticionaris que l'únic ingrés que tenien era el de les pròpies ajudes. O sigui, que no es tractava de gent que treballés la terra.

Segons la normativa, aquests peticionaris no complien les condicions per cobrar les ajudes però el llavors ministre Miguel Arias Cañete va canviar la normativa perquè s'hi poguessin acollir. Segons Caball, s'hauria de destinar aquests diners —uns 450 milions d'euros— als pagesos que exerceixen. Des de JARC, el president en funcions Joan Carles Massot explica que els grans latifundis no justifiquen si treballen i considera que la PAC ha de ser per qui treballa. En aquest sentit, des dels sindicats afirmen que no cal augmentar les ajudar però que sí que s'han de repartir millor.

Més exigències i menys ajudes

Massot també lamenta que les exigències que els posen en matèria mediambiental, d'emissions i de seguretat alimentària no es tradueixin en un augment de la dotació. A més explica que els agricultors aporten nitrogen a l'atmosfera, un fet que mitiga les emissions però que tampoc se'ls premia. Des d'Unió de Pagesos també lamenten que cada cop els posen més exigències que encareixen el cost de produir i que no els compensen.

Competència deslleial

Des d'Unió de Pagesos expliquen que la nova PAC suposarà un increment substancial de la competència deslleial al mercat únic i vers les importacions de països tercers. En aquest sentit, dificultaran que la pagesia faci front als reptes de la seguretat alimentària, l'ús sostenible dels recursos i el creixement. Expliquen que no s'exigeix que productes que vénen d'altres països estiguin produïts amb les mateixes condicions amb què ho fan els productors d'aquí.

Unió de Pagesos considera inviable per a la competitivitat de l'agricultura i la ramaderia europees afegir més obligacions a les normes de producció europees, ja que en l'actualitat la producció ja compta amb una gran competència deslleial davant les importacions de països tercers que no han de complir les estrictes normatives europees de producció.

A més, la Comissió adverteix que continuarà negociant nous acords internacionals a favor del lliure comerç, i que la ciutadania europea reforçarà les seves demandes de seguretat alimentària, qualitat, sostenibilitat i benestar animal. En aquest sentit demanen que si es fa una Política Agrària Comuna per tots els països de la Unió Europea, es demani a tots els membres que compleixin les mateixes condicions. Però en realitat, la Comissió dóna poder als estats, que cadascú tria unes condicions diferents.

Regular el mercat

Els pagesos demanen que ja que ha disminuït el nombre d'ajudes almenys ho puguin recuperar al mercat. Per això exigeixen que els governs regulin els grans distribuïdors, que han aconseguit un oligopoli que ningú «vol arreglar». Des de JARC, també demanen que la PAC protegeixi el mercat i els tractats internacionals, com el Mercosur o amb països com Estats Units, Canadà o d'Àsia.

Per aquest motiu, Unió de Pagesos reclama unes pràctiques comercials que millorin les rendes de la pagesia professional europea, l'estabilitat dels mercats agroalimentaris i uns preus raonables als consumidors. Des de JARC, per la seva banda, també critiquen que la nova PAC no contempli elements de suport a la incorporació de joves al sector agrari.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on