L’avellana, per sota de preu de cost

Unió de Pagesos denuncia una davallada important en els preus de la fruita seca del Camp de Tarragona

Rafel Español, durant la roda de premsa, a la seu d'Unió de Pagesos de Reus.
Rafel Español, durant la roda de premsa, a la seu d'Unió de Pagesos de Reus. | delCamp.cat

 

Unió de Pagesos denuncia una davallada considerable en els preus de l’avellana i l’ametlla en l’actual campanya respecte a les anteriors. En el cas de l’avellana, el sindicat atribueix les causes a una millor collita a Turquia i a una demanda més restringida per part de la indústria. La davallada de preu de l’avellana ha estat del 33% des del setembre del 2016, i del 38% des del gener del 2016 fins ara. El sindicat alerta que aquests preus ja són sota cost de producció, per sota de dos euros la lliura, segons les tipologies i explotacions. La baixada de preu de l’avellana per sota de dos euros la lliura s’ha produït des del setembre del 2016 fins ara, en què ha arribat a 1,45 euros la lliura la varietat negreta, la de més qualitat, la setmana del 20 de novembre.

L'ametlla, també, per sota de preu de cost

Pel que fa a l’ametlla, la baixada de preu registrat des de fa gairebé dos anys s’ha agreujat pels efectes d’una collita rècord dels Estats Units. Les cotitzacions de la Llotja de Reus se situen entre 0,25 i 0,50 euros el quilo per sota de les de la Llotja de Múrcia. Cal tenir en compte que des del gener del 2016 fins ara, la davallada de preu cotitzat per la Llotja de Reus ha estat del 43%. En aquesta llotja, el 20 de novembre, el preu de l’ametlla comuna se situa en 4 euros el quilo gra, el de la llargueta en 4,63 euros, el de la marcona en 4,80 euros, i el de la l’ecològica en 5,98 euros. Per al sindicat, tot i aquesta collita abundant d’Estats Units que dificulta la recuperació dels preus en l’àmbit internacional, la cotització de l’ametlla a Catalunya no hauria de reduir-se més, ja que la demanda d’aquesta fruita seca continua sent molt elevada i els productors nord-americans no poden assumir preus per sota dels 3,5 euros el quilo gra, segons es desprèn d’estudis realitzats per la Universitat de Califòrnia.

La batalla del preu

D’altra banda, Unió de Pagesos adreçarà al Departament d’Agricultura una proposta per modificar els criteris acordats per a l’elaboració de preus de referència de l’avellana i l’ametlla que recullen les dades de l’Observatori de preus, tenint en compte que en plena campanya de comercialització de la fruita seca i en els mesos en què es produeixen més operacions, els preus publicats per l’Observatori són mínims, i per al sindicat, algunes vegades distorsionats. En aquest sentit, Unió de Pagesos fa una valoració negativa del funcionament de l’Observatori de preus i aposta per rectificar de manera urgent la metodologia de l’elaboració. Cal recordar que el 21 de novembre només havia publicat dos preus de referència d’ametlla, un preu de dues categories diferents de les vuit existents. Des de començament de juny fins a mig novembre només han sortit publicats dos preus d’ametlla i nou d’avellana.

El fet que des de fa mesos hagin sortit informacions respecte a una baixada de la demanda d’avellana per part de la indústria a causa de la gran volatilitat dels preus, no té cap raó de ser per a Unió de Pagesos, tenint en compte el llarg període dels baixos preus registrats per a la pagesia. Per al sindicat, aquesta situació reforça l’argument que hi ha d’haver algun canvi que acosti més la tria de preus a l’estabilitat i a la transparència de preus.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on