Proservice TGNA, l'empresa de José Antonio Cano que deu 50 MEUR a Hisenda

El propietari ja havia estat detingut l'any 2015

El grup Masena encara té dependències, per exemple, al polígon industrial de la Torre.
El grup Masena encara té dependències, per exemple, al polígon industrial de la Torre. | delCamp.cat

Quan aquest dijous el Ministeri d’Hisenda va publicar la llista d’empreses moroses amb la tresoreria de l’Estat, a delCamp.cat us explicàvem les 43 corporacions tarragonines que tenen un deute més gran d’un milió d’euros amb Hisenda. D’entre totes, però, en destacava una: Proservice TGNA SL, amb un deute de més de 49 milions, que la converteix en la 22a empresa de tot l’Estat que més deu a la Hisenda pública.

L’empresa té la seu social ubicada al camí de l’Era de Torredembarra, en una zona força cèntrica del municipi. Què se’n sap més, però, d’aquesta empresa i dels seus administradors?

Proservice TGNA, sempre a la llista d’Hisenda

El 2015, quan es va fer pública la primera llista d’empreses en deute amb Hisenda, Proservice ja registrava unes xifres de morositat escandaloses: més de 31 milions d’euros. La dada, però, s’ha anat engrandint: 35 milions l’any 2016, 46 l’any 2017 i, enguany, Proservice TGNA ja en registra gairebé 50.

Per obtenir més informació sobre quina activitat fa aquesta empresa i qui l’administra n’hi ha prou amb una cerca simple. José Antonio Cano Pinilla és el nom de l’administrador únic de l’empresa, que en el passat, abans d’arribar a Torredembarra, havia tingut la seu social a la Pobla de Montornès.

 Fundada l’any 2003, Proservice TGNA té com a objecte social la compravenda de vehicles nous i de segona mà, consta sobre el paper de 19 treballadors i el 2008, el darrer any que va presentar els seus comptes, registrava uns beneficis de 162 milions d’euros.

Qui és José Antonio Cano Pinilla?

L’administrador de Proservice TGNA SL és, doncs, José Antonio Cano, un empresari que ha viscut a cavall entre diversos municipis del Baix Gaià en les darreres dècades. Les primeres informacions públiques sobre aquest empresari apareixen al Butlletí Oficial de l’Estat l’any 1998, on es fa pública la subhasta, per ordre d’una jutgessa del Vendrell, de diversos dels béns immobles compartits amb la seva esposa, Marinette Maujean: més concretament, dues cases a Altafulla.

Empresarialment, Cano està vinculat, segons la informació pública, a una desena d’empreses —entre les quals, és clar, Proservice TGNA SL. Així, compta amb Lhereux Cars, amb seu a Cambrils; Autocan Hispania SL, amb seu social a Tarragona; Impocar Automoción, situada a Torredembarra i Antoyma Alcañiz, amb la seu social a Alcanyís, a Terol; totes elles dedicades a la compravenda de vehicles.

N'hi ha d'altres àmbits, però: també participa de diverses societats immobiliàries, com ara Masena Inmo, Eco Ladrillo Masena SL, Canomar SL o Canomaujean Inmo SL. I una de peculiar, Antesa Business SL, d'intermediació i compravenda de fustes i suro.

Detingut el 2015

L'any 2015, José Antonio Cano Pinilla ja va ser detingut en una operació policial que es va dur a terme a Torredembarra. L'acusaven, amb un altre individu, de ser l'intermediari a l'Estat espanyol d'una xarxa que efectuava frau fiscal a França amb la compravenda de cotxes d'alta gamma. El mecanisme era el següent: es compraven vehicles d'alta gamma a Alemanya per ser venuts a França, però per evitar pagar l'IVA, societats fictícies espanyoles compraven d'entrada els vehicles, de manera que s'estalviaven paga IVA, i els venien a França ja com a cotxes de segona mà. Segons mitjans francesos que van parlar sobre aquesta qüestió, se li demanava una pena de fins a vuit anys de presó.

Cano també ha mantingut altres conflictes. Un d'ells el recull l'acta d'una sessió plenària de l'any 2011 de l'Ajuntament d'Ós de Balaguer, a les comarques de Lleida, on s'explica el cessament de les funcions del secretari municipal i s'hi detallen, com a causa, les agressions patides pel fill de Cano i les amenaces del mateix empresari. No es concreta, però, el motiu pel qual es va originar aquest conflicte en aquest municipi de la Noguera.

Aquesta és, doncs, la història de Proservice TGNA, l'empresa que ja acumula gairebé 50 milions d'euros amb Hisenda i que és la vint-i-dosena de tot l'Estat en acumular-ne, des de la seva seu social situada al camí de l'Era de Torredembarra. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on