Les comarques de Tarragona tanquen amb contrastos econòmics el tercer trimestre de l'any

La creació d'ocupació, el comerç exterior i el turisme, punts forts del teixit econòmic de les nostres comarques | Els valors no superen els previs a la crisi i la incertesa política frena l'optimisme

La presentació de l'informe s'ha fet aquest dimecres.
La presentació de l'informe s'ha fet aquest dimecres. | Cedida

Tarragona creix econòmicament, però continua arrossegant les mancances derivades dels anys de crisi i la incertesa política frena l'optimisme. Aquest és el 'leitmotiv' de l'informe de la conjuntura econòmica del Camp de Tarragona i les Terres de l'Ebre que s'ha presentat aquest dimecres, 13 de desembre.

L'estudi, impulsat per les cambres de comerç territorials —Tarragona, Reus, Valls i Tortosa— i la Càtedra d'Innovació de la URV, l'elabora el Grup de Recerca d’Indústria i Territori (GRIT) de la universitat, amb el suport de la Diputació de Tarragona, i retrata l'economia a la demarcació entre els mesos de juliol i setembre.

Segons les dades presentades, la demarcació de Tarragona encadena tres exercicis amb registres positius —tot i que encara per sota dels valors previs a la crisi—, que ja es noten pel que fa a la competitivitat global del territori i a les dades del comerç exterior.

Moderació i incertesa pel moment polític

Tot i que les empreses del territori han aprofitat el moment de creixement moderat per fer inversions i renovar equipaments, l'informe conclou que s'han instal·lat en la moderació i que els aspectes socials i polítics dels darrers mesos —els imminentment previs al referèndum de l'1 d'octubre— no donen una perspectiva optimista per a la inversió.

La creació d'ocupació: bona notícia amb matisos

Les xifres interanuals d'ocupació atorguen a la demarcació de Tarragona el mèrit d'haver creat més feina que la mitjana catalana i espanyola. Hi ha un 4,94% més d'ocupació que en el mateix període de l'any passat i la taxa d'atur se situa ara en el 13,94%

Tot i que les dades es podrien relacionar amb l'estacionalització turística, el cert és que la indústria i la construcció han estat els sectors que més han contractat. Això s'explica perquè el turisme sol crear llocs de feina abans del tancament del segon trimestre i, per tant, no computa en les dades del tercer, que inclou els mesos d'estiu.

Malgrat les bones notícies pel que fa a l'ocupació, però, l'informe adverteix que la disminució del nombre d'actius podria afectar a mitjà termini la capacitat productiva del territori. Així mateix, assenyala que l'ocupació creada s'ha basat en excés per la via dels contractes temporals i adverteix que l'atur de llarga durada ja se situa en el 55%.

Una temporada dolça per al turisme i el comerç exterior

La temporada estival ha tornat a gaudir d'un bon increment a la demarcació: un 9,1% més de viatgers i un 6,74% més de pernoctacions. Les bones dades s'han notat en especial als hotels i als càmpings de la zona.

Pel que fa a les exportacions, les xifres són molt destacables, amb un augment del 19,78% respecte ara fa un any. Les importacions creixen fins a un 34,39%. Es tracta de dades que superen amb escreix les mitjanes de Catalunya i la resta de l'Estat. Ara bé, l'informe posa l'alerta en les exportacions: depenen, bàsicament, dels deu principals països amb què es comercia, de manera que es constata una certa dificultat per diversificar.

 

Els preus, lleugerament superiors

L'augment considerable del preu del petroli i, en menor mesura, de l'hoteleria, no s'ha notat en excés i els preus només han pujat un 2% respecte fa un any. La pèrdua del valor relatiu dels salaris fa que no creixi la demanda i que, per tant, els preus no pateixin una variació notable.

L'habitatge residencial cau

Un dels indicadors que nota un descens acusat respecte el tercer trimestre de 2016 és la construcció d'habitatge residencial. Es tracta d'una tendència generalitzada arreu del país, però que es nota especialment al Camp de Tarragona i a les Terres de l'Ebre. Ara per ara, les dades s'han tancat amb menys habitatges iniciats que d'acabats, cosa que en limita l'oferta.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on