Les 10 millors excursions familiars per fer a Tarragona

Idees d'activitats per fer en família amb l'arribada del bon temps

Tarraco Center us recomana aquest mes 10 rutes per fer en família.
Tarraco Center us recomana aquest mes 10 rutes per fer en família. | Cedida

Repassem amb Tarraco Center quines de les moltes opcions de lleure a l'aire lliure que ofereix Tarragona són més adequades per a totes les edats. Recorrem tot el territori a la recerca d'excursions i activitats per fer en família i que combinin paisatge, activitat física i cultura. Els grans i els petits podran gaudir a les comarques de Tarragona d'esports aquàtics, senderisme, bicicleta, exploració i natura per a la mesura de tothom.

Al pantà de Riudecanyes s'hi poden practicar diverses disciplines aquàtiques.
Al pantà de Riudecanyes s'hi poden practicar diverses disciplines aquàtiques. | Cedida

 

1. Fer esports aquàtics al pantà de Riudecanyes

En un recinte controlat i acotat com és el pantà de Riudecanyes podem gaudir de diversos esports aquàtics com caiac, pàdel surf o hidropedals. Amb l'afegit de contribuir a la millora i manteniment de l'entorn natural del pantà i d'entrar en contacte amb un medi privilegiat de la serra prelitoral, a només quinze quilòmetres de la costa. Tot l'equipament necessari per a l'esport aquàtic us el podrà facilitar l'associació Riudecanyes Aventura que, a més a més, us ofereix activitats complementàries als voltants del pantà com passejos a cavall per la baronia d'Escornalbou la ruta agro-gastronòmica «De l'olivera al setrill».

Riudecanyes Aventura

El Delta compta amb una gran diversitat d'ocells que el fan un territori únic.
El Delta compta amb una gran diversitat d'ocells que el fan un territori únic. | delCamp.cat

 

2. Mirar ocells a la llacuna de l'Encanyissada

Agrons, martinets, mallerengues, ànecs de coll verd, xatracs i motes altres espècies són les que podrem guaitar si anem fins al  Delta de l'Ebre, a la llacuna de l'Encanyissada, la més gran del Parc Natural i completament adaptada a les excursions familiars. Una de les experiències úniques que es poden viure a Tarragona. A peu o millor en bicicleta podrem rodejar tota la llacuna i anar fent parades als diversos punts de guaita en forma de barraques de canya integrades en l'ecosistema de l'espai protegit. Depenent de l'època de l'any i moment del dia podrem contemplar tota la diversitat ornitològica i del Delta i, després, completar l'activitat al costat, al centre d'interpretació de la Caseta de Fusta, on també hi podrem dinar. Per als més atrevits reservem la travessia en barca de perxa per la mateixa llacuna.

L'Encanyissada

La ruta dels dips és divertida i apta per a tota la família.
La ruta dels dips és divertida i apta per a tota la família. | delCamp.cat

 

3. Buscar dips a la Serra de Llaberia

Els dips, animals llegendaris que habiten el terme de Pratdip i la serra de Llaberia, són els protagonistes d'aquesta excursió que ens portarà per les muntanyes del sud del Camp de Tarragona. Els buscarem per les restes de les muralles de Pratdip, pel castell i les seves torres evocadores i resseguirem el camí que du fins a l'Ermita de Santa Marina, on aquestes criatures vampíriques hi fan niu, passant pel cementiri i tornat al poble.

Ruta dels dips

El Pont del Diable és un patrimoni espectacular del nostre territori.
El Pont del Diable és un patrimoni espectacular del nostre territori. | delCamp.cat

 

4. Caminar per sobre d'un Patrimoni de la Humanitat al Pont del Diable

L'aqüeducte de les Ferreres, també conegut com a pont del Diable, és una construcció civil romana del segle I, dins mateix de la ciutat de Tarragona. Es conserva pràcticament íntegra i al voltant de la qual s'hi ha estructurat un parc ecohistòric que combina l'entorn natural, amb uns jardins romàntics i la divulgació històrica. A més, els gestors del Parc Ecohistòric organitzen cada dissabte jocs i activitats per als nens destinades a conèixer i apreciar tant la biodiversitat de la instal·lació com el patrimoni històric.

Pont del Diable

L'Espluga de Francolí compta amb un seguit de coves molt espectaculars.
L'Espluga de Francolí compta amb un seguit de coves molt espectaculars. | delCamp.cat

 

5. Explorar el subsol a l'Espluga de Francolí

Allà on neix el riu Francolí, a la Conca de Barberà, hi podrem gaudir de les coves que donen nom a la població de l'Espluga. Usades ja per la humanitat de del Paleolític, avui estan adaptades per a que el més petits es puguin fer una idea de com era la vida sota terra. Sons d'aigua i d'animals, il·luminació, tot està pensat per fer que la recreació d'aquest antic hàbitat dels nostres avantpassats i les seves condicions de vida siguin comprensibles en una experiència directa.

Cova de la Font Major

Descobrir la importància de les abelles en l'ecosistema pot ser una bona activitat familiar.
Descobrir la importància de les abelles en l'ecosistema pot ser una bona activitat familiar. | delCamp.cat

 

6. Conèixer el món de les abelles al Perelló

Tot el procés de producció de la mel, des de la pol·linització a l'envasat, passant per l'aprofundiment en el la vida i intel·ligència en xarxa dels eixams d'abelles, es pot conèixer de primera mà al Centre d'interpretació apícola de Mel Múria, al Perelló. Enfundats en les escafandres d'apicultor, la visita als ruscos i al museu ajuda a entendre la importància cabdal de les abelles en l'equilibri ambiental i en l'agricultura.

Centre d'interpretació de l'apicultura

El Baix Gaià és una zona molt rica en castells.
El Baix Gaià és una zona molt rica en castells. | delCamp.cat

 

7. Veure castells al Baix Gaià

La vall del riu Gaià, des de prop del seu naixement a Santa Coloma de Queralt a la Conca de Barberà fins a la seva desembocadura a Altafulla al Tarragonès, ofereix la major concentració de castells medievals de Catalunya. La majoria en excel·lent estat de conservació, es poden fer múltiples excursions entre qualsevols punt del riu i gaudir de la visita de fins a dotze castells.

Castells del Gaià

Descobrir les Mines de Bellmunt del Priorat és una experiència única.
Descobrir les Mines de Bellmunt del Priorat és una experiència única. | delCamp.cat

 

8. Baixar a la mina a Bellmunt del Priorat

Avui abandonades, l'activitat minera al Priorat va ser una de les principals econòmiques de la comarca durant el segle XX. Al Museu de les mines de Bellmunt, erigit al complex industrial de la Mina Eugènia, ens podrem posar el casc, baixar sota terra i com s'extreia el plom de l'interior de la terra.

Mines de Bellmunt

Paradisos naturals al costat de casa nostra.
Paradisos naturals al costat de casa nostra. | Laia Solanellas

 

9. Explorar la vall del riu Brugent

Al vessant de les muntanyes de Prades i a tocar del poble de Farena, a l'Alt Camp, hi podrem començar aquesta excursió clàssica durant la qual podrem resseguir el particular ecosistema que acompanya el transcurs d'aquesta vall obaga, humida i de vegetació i fauna molt rica. Acabarem l'excursió al terme de Capafonts on, si l'aigua no és molt freda ens podrem banyar al Toll de l'Olla, un embassament natural que forma el mateix riu.

La Via Verda de la Terra Alta és ideal per gaudir del paisatge.
La Via Verda de la Terra Alta és ideal per gaudir del paisatge. | delCamp.cat

 

10. Fer la via verda de la Terra Alta

En poc més de vint quilòmetres, d'Arnes a Pinell de Brai, aquesta ruta recorre a peu pla rierols, túnels, viaductes, boscos i una varietat increïble de construccions i fenòmens naturals, seguint una antiga línia de ferrocarril ara asfaltada. Com que tot el recorregut és lleugerament descendent, es pot fer a peu , tot i que amb nens és preferible la bicicleta per tal que no es faci tan llarga. Si la ruta es fa a l'estiu, amb la calor, es bo arribar-se a la Fontcalda per refrescar-se a les piscines naturals. Durant tota la ruta hi trobarem àrees de repòs i de joc, per dividir l'excursió en còmodes etapes.

Via verda de la Terra Alta


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on