Ruta pels castells del Gaià

Època de l'any
  
         
Mitjans de locomoció
Dificultat
   Comarca:          Tipologia:  de natura i cultural   Senyalització:  no
   Conca de          Distància:  15,55 km   Desnivell de baixada:  540 m
   Barberà         Durada:  4 h   Desnivell de pujada:  540 m
 A
La ruta dels castells del Gaià convida a descobrir antigues edificacions gairebé mil·lenàries a través de la frontera natural que representà el riu Gaià en temps de la marca hispànica. Castells i torres, en diversos estats de conservació, resten amagats al viatger resistint el pas dels anys i recordant constantment el passat d’aquestes terres.

Es tracta d’un retrobament amb l’època medieval i amb la natura a cavall de les comarques de la Conca de Barberà, l’Alt Camp i el Baix Camp.

  La ruta s’inicia a  Biure de Gaià, al peu del seu senyorial castell, al qual es puja al final de la ruta. A Biure s’arriba des de Montblanc prenent la carretera C-241d en direcció NE cap a Santa Coloma de Queralt per trencar posteriorment a la dreta per la TV-2014. Una altra alternativa és fent que els punts de sortida i d’arribada siguin a Pontils, on s’arriba des de Santes Creus i el Pont d’Armentera, visitant de pas castells com el de  Querol  i l’inexcusable de  Santa Perpètua de Gaià.
 

Ermita de Sant Miquel de Montclar. Foto: ACNA, SL.

Des de l’ample aparcament de la  Creu de Biure (627 m) cal dirigir-se al sud fins a l’ermita de Sant Miquel i les runes del  castell de Montclar (km 4,56, 938 m, 1 h 15 min) per un seguit de pistes totalment senyalitzades. Abans de contemplar-los, es corona el cim de Montclar (948 m), situat uns metres al sud del castell.
 

Castell de Biure de Gaià i església de Sant Joan. Foto: ACNA, SL.

La ruta més habitual d’ascensió al castell de Montclar des de Pontils es pel  Clot de Sant Miquel i, un cop al coll amb què culmina el Clot, ja sota el Montclar, es puja al cim per un camí en direcció nord. Aquest itinerari ara es fa de baixada. Primer, es baixa pel vessant est de Montclar cap al sud fins al coll que tanca el  Clot de Sant Miquel (km 5,51, 774 m) i, després, es fa tot el Clot cap al nord-est fins al torrent de Biure (km 8,75, 566 m).
 

Castell de Montclar i ermita de Sant Miquel. Foto: ACNA, SL.

La baixada de Montclar per la carena del nord-est que surt de l’ermita no és recomanable (Relliscall del Cavall), primer, per l’espadat que cal seguir una bona estona a la dreta i, després, per la densa vegetació.

Un cop al torrent de Biure se segueix igualment cap al nord remuntant al  mas de Tous i al coll per on passa la pista asfaltada de Pontils a Biure  (km 9,19, 605 m), per la qual es tornarà més tard. Però en lloc de seguir l’asfaltat, es gira per la carena a la dreta en direcció est per pujar al  Castellot (km 9,64, 645 m, 2 h 30 min).
 

Castell de Biure de Gaià.

Es baixa a Pontils salvant el rocam cap al nord-est i, un cop al bosc, cal dirigir-se en direcció sud cap al cementiri. Es visita  Pontils (km 10,16, 550 m) i es torna a  Biure de Gaià prenent primer la carretera T-201 en direcció nord cap a Santa Coloma de Queralt per trencar a l’esquerra, cap a ponent, per la pista asfaltada esmentada anteriorment. Un cop a Biure es puja finalment al seu castell (653 m).
 

 INFORMACIÓ PRÀCTICA
 — Es recomana dur cartografia de l'entorn.
 — És necessari proveir-se de roba i calçat adequats, aigua i menjar suficient.
 — Els usuaris d'aparells GPS poden descarregar-se el trackde la fitxa de la ruta.

FONT
Palau Robert

Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on