Troben un artefacte explosiu en un domicili particular de Salou

Un veí de Salou l'ha descobert aquest matí mentre duia a terme tasques de neteja

 
L'artefacte explosiu que avui ha trobat el veí.
L'artefacte explosiu que avui ha trobat el veí. | Cedida

Aquest matí, dia 5 de juliol, els Mossos d'Esquadra han rebut una trucada d'un veí de Salou alertant-los de la troballa d'un artefacte explosiu d'aparença rovellada i vetusta mentre aquesta persona realitzava tasques de neteja al seu domicili. Immediatament s'ha activat l'alerta del TEDAX (Tècnics Especialistes en Desactivació d'Artefactes eXplosius) del cos de Mossos d'Esquadra i els artificiers s'han dirigit d'urgència a l'habitatge per tal d'evitar el perill que la bomba explotés. 

Una de les bombes més usades durant la Guerra Civil

En arribar, els TEDAX han pogut recollir amb total seguretat, se n'han fet càrrec i n'han programat la destrucció. L'artefacte es tracta d'una granada de morter model Brandt 1929 de 81 mil·límetres, un dels tipus de granades de morter més utilitzat per l'Exèrcit de la República durant la Guerra Civil, que pesa poc més de 61 quilograms. Construïdes la majoria a Saint Denis, a França, aquestes bombes podien arribar a ser llençades a tres quilòmetres de distància.

Aquest fet és molt usual a Espanya, sobretot en indrets on es van desenvolupar les grans batalles de la Guerra, com a l'interior de les Terres de l'Ebre o a la ribera del riu Jarama. No obstant això, és del tot atípica aquesta troballa en una localitat com Salou, que mai va veure's immersa en una batalla durant el conflicte. Segons els Mossos d'Esquadra, pel fet de ser tan antigues, tenen uns mecanismes precaris que les converteixen en un perill. 

Així doncs, de bon segur continuarem vivint aquests episodis durant molts més anys, ja que encara resten bombes pel territori espanyol, malgrat que moltes van ser recollides durant dècades per amants de les relíquies que corrien el perill que els esclatés. Per sort, en aquesta ocasió l'artefacte no ha esclatat i els TEDAX se n'han pogut fer càrrec amb seguretat.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on