Oriol Tarragó: «Alguns dels sons de 'Jurassic World 2' estan enregistrats a Reus»

El director de so de 'Jurassic World: El reino caído', el reusenc Oriol Tarragó, ha presentat la pel·lícula a la sala 17 d'Ocine Les Gavarres.
Presentació de la pel·lícula al públic tarragoní
Presentació de la pel·lícula al públic tarragoní | Cedida
 

 

El director de so de Jurassic World 2, pel·lícula produïda per Steven Spielberg i dirigida pel barceloní J.A. Bayona és Oriol Tarragó i és de Reus. Tarragó, que acumula en el seu currículum, 4 premis Goya i 7 premis Gaudí i que ha dissenyat el so de pel·lícules com 'Enemy' de Dennis Villenueve, 'REC' de Jaume Balagueró, 'El Laberinto del Fauno' de Guillermo del Toro o 'El orfanato', 'Lo imposible' i 'Un monstruo viene a verme' de J.A. Bayona, ha sigut aquest cap de setmana a la flamant Sala 17 d'Ocine Les Gavarres, en un passi especial de 'Jurassic World 2: El reino caído'.

 

Abans de la projecció de la pel·lícula, Tarragó ha explicat alguns detalls del procés creatiu del so de la pel·lícula, una de les grans superproduccions de Hollywood per aquest 2018. Davant un públic entusiasta que ha pogut fer preguntes a l'artista i sota la batuta d'Esther Ferré que ha estat l'encarregada de presentar l'artista, Oriol Tarragó ha definit la pel·lícula com a «molt barroca a nivell de so, cosa que els estudis demanen però que també és imprescindible perquè l'espectador s'emocioni, rigui o s'endinsi en la història».També ha explicat que alguns dels sons que s'hi poden sentir, han estat enregistrats a Reus, cosa sobre la que «ara per ara no puc donar més detalls, haureu d'esperar el making off».

 

Descendent d'una família d'arquitectes, ha comparat l'arquitectura amb el cinema, en el sentit que ambdues disciplines consisteixen a anar construint una idea; tenir-la clara, fragmentar-la i anar-li donant forma. En casos com la d'aquesta pel·lícula, en què Tarragó ha hagut d'imaginar-se com pensen, amb l'ajuda d'un equip tècnic molt gran. De fet, els títols de crèdit del final de la pel·lícula duren fins a 12 minuts (qui es quedi fins al final, tindrà alguna pista addicional del futur de la saga) i en ells hi figuren centenars de professionals, i tècnics, sense els quals seria possible una pel·lícula d'aquestes dimensions.

Tarragó signant un cartell de Jurassic World 2, a les instal·lacions d'Ocine Les Gavarres
Tarragó signant un cartell de Jurassic World 2, a les instal·lacions d'Ocine Les Gavarres | delCamp.cat

 

Amb 'Blade Runner' com a pel·lícula de referència si n'hagués d'escollir només una, Oriol Tarragó ha parlat de la dificultat de crear un so nou – el de l'Indoraptor, el nou i terrorífic dinosaure d'aquesta engrega– però sense allunyar-te dels sons que produeixen els dinosaures i que ja formen part de l'imaginari col·lectiu. A la vegada, en una pel·lícula on tot és tan gran, on es mescla l'espectacularitat habitual, amb la intensitat emocional i el suspens gòtic marca de la casa Bayona ha remarcat que cal «centrar-se en el que és important que se sentí i no marejar l'espectador. No es pot sentir tot el que es veu en pantalla»

 

Jurassic World: El Reino Caído es pot veure des d'aquest divendres i només el primer divendres d'exhibició ja ha aconseguit recaptar un milió d'euros a Espanya. Per viure l'espectacular experiència que suposa aquesta nova aventura – la cinquena- de la saga de dinosaures més famosa del cinema – tal com els seus creadors l'han dissenyat és altament recomanable veure-la en una sala que disposi del sistema ATMOS, on el so és més nítid, t'envolta completament i viatja en totes direccions gràcies a un munt d'altaveus estratègicament distribuïts per la sala. Així és com es pot veure a Ocine Tarragona on és el principal reclam de la cartellera actual.

 

Després del passi, hem tingut ocasió de parlar uns minuts amb Oriol Tarragó sobre la pel·lícula i sobre l'art de crear i produir el so de les pel·lícules.

 

Com sorgeix l'oportunitat de treballar a Jurassic World 2?

 

Steven Spielberg ha confiat en J.A. Bayona per dirigir aquest projecte i el company i amic Bayona confia amb nosaltres, amb els que hem configurat ja en anteriors ocasions el nucli dur de les seves pel·lícules: la Belén Atienza a la producció, el Bernat Vilaplana al muntatge, Òscar Faura a la direcció de fotografia i jo a la direcció de so. Segurament hauria comptat amb més gent però és una producció americana, el productor executiu és Spielberg i aquestes coses van molt pautades en projectes d'aquestes dimensions.

 

Què et crida l'atenció a l'hora d'escollir un projecte?

 

El que m'interessa més és crear mons nous, fer coses que no hagi fet. El repte d'intentar transmetre un món nou una sensació o un espai no existent és el que més m'interessa. Potser és per això que la ciència-ficció és el gènere que més m'interessa tot i que també he fet pel·lícules de tall més realista, però d'aquelles que són una visió molt subjectiva del director, qui té el seu propi univers, per exemple 'Enemy' de Denis Villenueve.

 

Oriol Tarragó i Esther Ferré, moderadora de la presentació
Oriol Tarragó i Esther Ferré, moderadora de la presentació | delCamp.cat

 

Hi ha llibertat creativa en una pel·lícula de les dimensions de Jurassic World?

Sí i no. A l'hora d'imaginar-me el nou dinosaure que surt a la pel·lícula, s'ha de diferenciar dels altres dinosaures però ha de seguir sent un dinosaure, no pot sonar com un alien o com un extraterrestre. A més, l'Indoraptor és una barreja entre el T-Rex i un velociraptor, així que n'és cosí germà en tots els aspectes. El marge creatiu és petit a l'hora de dissenyar sons però a l'hora de fer propostes sí que hem intentat anar un pas més enllà a la saga per portar-la en un lloc diferent.

 

 

El que m'interessa més és crear mons nous, fer coses que no hagi fet

 

 

Hi ha molt de so digital a la pel·lícula o els sons es creen de forma artesanal?

 

El disseny de so és digital perquè treballem en digital però la creació dels sons és molt artesanal: agafar els micros i anar a buscar els sons, enregistrar-los i després mesclar-los en un entorn digital, òbviament, però hi ha molt pocs sons generats per instruments virtuals o sintetitzadors. La gràcia és generar un so nou a partir d'elements quotidians, això li dóna realisme. Els dinosaures no eren extraterrestres, vivien en aquest planeta i l'espectador ha de tenir aquesta sensació de proximitat.

 

Com és el procés creatiu del so d'una pel·lícula?

 

Primer has de tenir una visió global de la pel·lícula, entendre quina pel·lícula estem fent, el to que el director l'hi vol donar i llavors anar a la seqüència concreta, al fotograma pràcticament. Podem estar en una escena, dies i setmanes treballant-hi i quan has anat treballant fotograma a fotograma tota la pel·lícula tornes a analitzar tot el conjunt perquè funcioni i hi hagi una coherència. El procés és d'anar de global al detall i del detall tornar al global.

 

Per atraure rodatges a casa nostra serien molt necessaris els incentius fiscals

 

Has treballat amb Dennis Villeneuve, Jaume Balagueró, Guillermo del Toro, J.A. Bayona... Amb quin director t'agradaria treballar en un futur?

 

M'agradaria molt treballar amb Alfonso Cuarón, director de 'Gravity', el segueixo des que el vaig descobrir a 'Grandes Esperanzas' i és un director que sempre m'ha interessat molt. I amb Alejandro Amenábar. Hollywood és un objectiu, un lloc per quedar-s'hi a treballar... Tots hem crescut amb cinema americà, i sobretot quan érem més petits i la indústria d'aquí també era molt més petita. Hollywood sempre ha estat com un referent. Ara que sóc cineasta, que he treballat amb una producció d'Steven Spielberg, me'n sento molt orgullós, naturalment, però són dues maneres d'entendre el cinema diferents: Hollywood és indústria i aquí hi ha encara un esperit de cinema més artesanal de què tot l'equip es llegeix el guió, més il·lusió, més boig fins i tot, el director té més poder de decisió sobre la pel·lícula... A mi, si puc escollir, m'agradaria fer una mica d'aquí i una mica d'allà.

 

En clau local, tenim l'Escola de Cinema de Reus, existeixen les Films Office per captar rodatges... Veus factible la possibilitat de crear una mínima indústria cinematogràfica o audiovisual a escala regional aquí a Tarragona?

 

És molt bo que hi hagi inquietud per aquest tema. Quan jo vaig decidir estudiar cinema no hi havia absolutament res aquí. De fet, quan vaig dir que volia estudiar cinema a l'ESCAC, l'any 95, va ser també com si digués un acudit. Ara és una carrera amb projecció i s'ha de seguir lluitant; em ve al cap TimeCode... que hi hagi uns espais amb sensibilitat pel cinema i que la gent jove ho vegi com un canal de projecció del seu talent, és fantàstic. Per atraure rodatges i cridar l'atenció de la indústria de fora cal més implicació del sector públic... Per atraure rodatges és clau que Tarragona, Reus cedeixin espais pels rodatges, s'impliquin en la producció de la pel·lícula amb fórmules com la coproducció... En aquest sentit serien molt necessaris els incentius fiscals cosa que al nostre país no es fa i sí, per exemple a Anglaterra. Per això Jurassic World s'ha acabat a Londres i Star Wars i altres grans produccions americanes també es produeixen al Regne Unit. Si es fes aquí una cosa similar, es notaria molt.

 

Josep Eduard Príncep, gerent d'Ocine Les Gavarres i Oriol Tarragó amb un poster de l'espectacular pel·lícula dirigida per J.A. Bayona
Josep Eduard Príncep, gerent d'Ocine Les Gavarres i Oriol Tarragó amb un poster de l'espectacular pel·lícula dirigida per J.A. Bayona | delCamp.cat