«Zaky», el guant que ajuda a sobreviure als nadons prematurs

Yamile Jackson va tenir un part prematur el 2001 i va decidir col·locar un guant amb la seva olor al costat del seu fill

Un nadó prematur amb els guants. Foto: Cedida.

Yamile Jackson va tenir un part prematur el 2001, a causa d'una preeclampsia severa —hipertensió arterial, edemes, entre altres complicacions—. El seu fill Zachary va néixer 12 setmanes abans de la data prevista, pesant menys d'un quilo, per la qual cosa va estar 155 dies a la UCIN —Unitat de Vigilància intensiva Neonatal—. 

Yamile passava els dies al costat del seu bebè, però odiava separar-se d'ell a les nits. Ella és doctora en Ergonomia i Factors Humans, i es va preguntar com podia fer que el seu fill sentís que ella estava amb ell mentre estaven separats. Un dia se li va ocórrer la idea d'omplir amb llavors un guant de làtex i ho va posar al costat del seu fill totes les nits que va estar hospitalitzat. Durant el dia, Yamile abraçava constantment el guant per impregnar la seva olor i així simular que era ella la que estava allà. Ho va batejar com «Zaky».

Durant el temps que Zachary va estar a la UCIN, la seva mare va pensar què més podria fer per ajudar-lo a ell i a altres nadons prematurs. Després que el seu petit va ser donat d'alta, Yamile va rebre una trucada d'una de les infermeres de l'hospital, que va preguntar-li si podria fer més d'aquests guants pels altres nadons. Les infermeres havien vist com de còmode estava Zachary amb el guant, i van voler provar-ho amb altres bebès de la UCIN.

Els guants creats per Yamile. Foto: Cedida.

Yamile va lliurar 100 guants a l'hospital i es va posar a investigar com podria millorar-los per ajudar als nadons prematurs. Amb el temps va fundar l'empresa «Natured by desing» i fins i tot va rebre de la famosa Oprah Winfrey, per donar suport al projecte.

En imitar la sensació del tacte dels pares, en realitat els guants ajuden al bebè prematur a autorregular la respiració i reduir els episodis de falta d'oxigen. De fet, un projecte independent de recerca clínica va estudiar el funcionament del «Zaky», i va concloure que els petits que ho utilitzen —sempre amb l'olor dels seus pares— no van registrar en absolut episodis de falta d'oxigenació.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on