La Generalitat insta a restaurar les torres de defensa del Vendrell

De les tres torres, la del Cintoi és la que presenta un estat més preocupant
Les restes de la torre del Contoi del Vendrell.
Les restes de la torre del Cintoi del Vendrell. | BP Diari

La Generalitat de Catalunya ha instat als diferents propietaris de les tres torres del Vendrell, la del Puig, la del Botafoc i la del Cintoi, que facin diverses intervencions de millora en cadascuna d'elles, ja que el seu estat no és el més òptim. Així s'ha apuntat des de l'àrea de Patrimoni de l'Ajuntament del Vendrell, que assenyalen que, a principis d'aquest any, dues tècniques dels Serveis Territorials de Tarragona de la Direcció General de Patrimoni Cultural van venir al Vendrell per comprovar com es trobaven aquests importants elements del patrimoni local.

 

En un posterior informe, la Generalitat instava als diferents propietaris a realitzar actuacions per preservar les torres. De les tres, l'única que és propietat de l'Ajuntament és la del Botafoc, que la va adquirir fa prop de dues dècades. De fet, el consistori ja hi va fer una intervenció quinze anys enrere, que és quan es va posar l'escala exterior i els llums de terra. Però ara caldria adaptar alguns elements, ja que l'escala de ferro no compleix amb la normativa actual, apunten des de consistori. També s'haurien d'arreglar els llums, que estan trencats, i finalitzar el tancament interior, de manera que la torre es pogués obrir als ciutadans. L'Ajuntament haurà de buscar pressupost per fer aquestes millores.

Les torres del Puig i del Cintoi, de propietat privada

Més exhaustives són les millores que es demanen per les torres del Puig i del Cintoi, ja que fa anys que no s'hi actua. El problema afegit en aquest cas és que ambdues són de propietat privada, amb el qual són els mateixos propietaris qui haurien de fer aquesta inversió. La Generalitat ja els ho ha comunicat. Des de la propietat de la torre del Puig han explicat a aquest mitjà la seva «impossibilitat» per dur a terme el projecte de restauració, ja que la inversió que s'hi hauria de fer és massa elevada. Per això, han comunicat a la Generalitat que estan oberts a negociar «una venda o cessió» de la torre a l'Ajuntament o a l'administració que se'n vulgui fer càrrec.

 

La torre del Cintoi encara presenta més problemes, perquè l'Ajuntament del Vendrell apunta que el propietari de la mateixa és una comunitat de veïns de la zona, i aquests ho neguen. L'estat de la torre del Cintoi és el més preocupant, ja que hi ha una planta que ha crescut a l'interior que s'està estenent entre les pedres i, en un futur, això podria comportar problemes de seguretat. Aquesta és la torre més antiga —podria provenir dels segles XI o XII—, mentre que les altres dues són torres de defensa que es van fer durant la tercera guerra carlina, el segle XIX. Totes elles han estat declarades Bé Cultural d'Interès Nacional (BCIN). 

 

La torre del Botafoc del Vendrell.
La torre del Botafoc del Vendrell. | Mapio

 Comentaris
Oriol
Esperem que s'actuï amb celeritat, puix que la torre del Cintoi és un edifici amb una importància històrica immensa. No deixem que problemes burocràtics/econòmics ens obliguin a perdre aquestes peces de la història de la vil·la.
ppet
Si hem d'esperar que l'Ajuntament del Vendrell faci alguna cosa , anem servits. Si alguna cosa es conserva es gràcies a la iniciativa privada.
cataloccitá
La torre del Cintoi es es important la seva protecció per la seva importancia histórica, doncs era una torre de guaita sobre la antigua vía Augusta.

envia el comentari