Està el comerç del Vendrell en situació crítica?

Radiografia del comerç vendrellenc (1): Situació actual i mancances d'un sector que no passa pel seu millor moment
Locals tancats al carrer d'Àngel Guimerà del Vendrell.
Locals tancats al carrer d'Àngel Guimerà del Vendrell. | BP Diari

El comerç del Vendrell, especialment el petit comerç del centre, fa temps que està a l’ull de l’huracà. La crisi econòmica i els nous hàbits de consum han posat contra la paret un sector que passa per moments delicats, i que necessita adaptar-se amb urgència als nous temps. A diferència d’altres sectors de l’economia, que han tingut una reviscuda els últims tres o quatre anys, el comerç fa mesos que està de caiguda. Tal com remarca l’informe de conjuntura econòmica de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) de l’últim trimestre del 2017, el sector del comerç a tot el Penedès acumula dos anys de caigudes continuades.

 

Al Vendrell, la situació es pot visualitzar amb l’alt nombre de locals tancats que hi ha a tot el municipi, també als carrers més cèntrics. La zona del carrer del Doctor Robert més pròxima a la carretera de Valls n’és un clar exemple, com també el tram del carrer d’Àngel Guimerà que està a tocar de la plaça Nova. Fins i tot el carrer Alt, un dels eixos més importants —comercialment parlant— de la ciutat, mostra moltes persianes abaixades entre la baixada de Sant Miquel i la plaça Nova. Davant d’això cal preguntar-se si aquesta és una situació global del petit comerç o si al Vendrell hi ha unes característiques pròpies que agreugen la situació. En aquesta primera entrega busquem quins són els punts febles i les mancances del comerç local, mentre que a la segona part parlarem de les oportunitats de futur.

Poca especialització al petit comerç

Salva Rodríguez, president del Centre d’Iniciatives i Turisme (CIT), té clar que aquest és «un problema generalitzat del petit comerç a tot arreu, no només al Vendrell». Per Rodríguez, el comerç està en un moment que «necessita especialitzar-se, innovar i oferir alguna cosa diferent i, si pot ser, de servei, al client». «Una botiga de roba és fàcil que plegui, una botiga que ven la tela a metre, és més difícil que plegui», apunta. Per això, creu que hi ha d’haver una feina constant «d’estar atent a les tendències, i adaptar-se segons el que es demana», una cosa en la qual admet que el comerç «falla» molts cops.

 

Sense una direcció clara

El regidor de Comerç de l’Ajuntament del Vendrell, Kenneth Martínez, destaca que «després de la crisi, estem en un moment de canvi d’hàbits profunds, tant en l’oferta com en el consum», una situació que defineix com a «preocupant, perquè encara no sabem cap a on pot anar el sector». A aquesta situació general, el regidor hi suma alguns problemes propis del Vendrell, com ara «la baixa capacitat adquisitiva que hi ha en una ciutat tan castigada per l’atur com la nostra».

 

El carrer Alt també presenta molts comerços amb les persianes abaixades.
El carrer Alt també presenta molts comerços amb les persianes abaixades. | BP Diari

 

Entre els punts febles del comerç vendrellenc, Martínez creu que hi ha una manca «d’oferta en el sector de la roba» i coincideix amb el president del CIT en què falta «especialització i oferir coses diferents» per competir amb les grans superfícies. Aquest punt també el lliga amb el de la crisi econòmica. «Durant un temps l’emprenedoria local ha estat l’últim recurs per gent que no tenia feina», i eren comerços que obrien «en precari, amb poca experiència i poca inversió, amb el qual el risc de mortalitat era molt elevat». Moltes no arribaven ni a l’any de vida.

 

Les dinàmiques internes

Per una part del comerç del Vendrell, les dinàmiques internes que hi ha des de fa temps també tenen la seva influència, i són molt difícils de canviar. La Mercè, de la botiga Corinto, creu que «falta més pinya entre els botiguers, es diu d’obrir alguns festius abans de Nadal i només obrim dos». Tampoc entén que «el dilluns al matí molts comerços tanquin», una d’aquelles regles no escrites del comerç vendrellenc.

 

Sobre el tema dels horaris, el president del CIT creu que «cada propietari valora si obrir el dissabte a la tarda o el dilluns al matí» tot i que avisa que «la tendència és que el consum baixa el dissabte a la tarda, i augmenta de dilluns a divendres». Per això des de l’associació de comerciants recomanen «adaptar-se a aquesta dinàmica». Altres comerciants, com José Manuel Machuca, de Cal Vicentó, critiquen que «no hi ha cap planificació de l’àmbit comercial», posant com a exemple el fet que «s’estigui ampliant l’illa de vianants sense abans haver creat més i millor aparcament». «Falta un aparcament més a prop del centre, la Rambla seria el lloc ideal, i també que les tarifes siguin més econòmiques, no pot ser que el pàrquing de la plaça Pep Jai costi 4,95 euros l’hora», apunta.

 

Aparcament car

L’anàlisi de l’aparcament el comparteixen a mitges des del CIT. El seu president, Salva Rodríguez, no creu que «augmentar la quantitat de places de pàrquing faci venir a més gent», però sí que està d’acord amb què els preus «estan fora de mercat, sense cap mena de dubte». «Surt més car aparcat que fer un menú diari», afegeix Rodríguez, que recorda que «altres poblacions ho han resolt millor, amb una tarifa diària i preus més assequibles». Des de la FEGP també es va destacar, com un dels punts febles, una manca de dinamisme amb els aparadors. Des del CIT creuen que aquest és un punt a millorar i admeten que, en alguns casos, hi pot haver certa «desídia».

 

(En la segona part del reportatge s’analitzaran les oportunitats de millora del sector.)

 

El comerç lamenta que el preu dels pàrquings està «fora de mercat».
El comerç lamenta que el preu dels pàrquings està «fora de mercat». | BP Diari

 Comentaris
María jose
Creo q es muy importante tener aparcamiento,a los clientes le gusta comprar comodo, dejar la compra en el coche y seguir comprando Sería interesante de moderar el precio del alquiler de locales, algunos están cerrados por q es imposible pagar lo q piden. Habría que potenciar la venta y promocionar el Vendrell con más eventos Sobre todo para niñosq traen apadres y abuelos.
ppet
Obrir un comerç al Vendrell té un risc molt alt per un emprenedor , si comences a sumar, lloguer, permisos, obres i instal.lacions, horaris i tipus de comerç prohibit segons zones, assegurances, hisenda etc. etc. millor que agafis els diners i t'en vagis a Calafell.

envia el comentari