Cap a on ha d'anar el comerç del Vendrell?

Radiografia del comerç vendrellenc (2): Oportunitats i objectius a curt termini d'un sector en retrocés
El carrer Alt del Vendrell és un dels principals eixos comercials.
El carrer Alt del Vendrell és un dels principals eixos comercials. | BP Diari

Un cop analitzada la situació general i els punts febles en la primera part del reportatge sobre el comerç vendrellenc, en aquesta segona entrega mirarem de cercar quins són els camins que es poden seguir per millorar. Pel regidor de Comerç de l’Ajuntament, Kenneth Martínez, el Vendrell ha d’aspirar «a ser un centre comercial d’abast regional», una cosa gens fàcil, «doncs no ho hem estat mai i sortim ja perdent dos a zero contra els nostres competidors», però no impossible.

 

Per aconseguir-ho cal «fer atractiu el centre, amb una bona imatge i una bona publicitat». Salva Rodríguez, president del Centre d'Iniciatives i Turisme (CIT), l'entitat que aglutina la major part del comerç local, coincideix que és necessari «vestir-nos de gala», com una manera de poder atraure, entre altres coses, a franquícies.

Les marques i les franquícies

El de les franquícies és un debat permanent entre els comerciants. Alguns, com Sílvia Riembau, de la botiga Geppetto, creuen que seria una bona manera «de fer que la gent es quedés a comprar aquí i no anés a altres ciutats properes», com Vilafranca o Reus. Riembau lamenta, però, que «en el seu moment es va impedir que obrissin franquícies al Vendrell i ara pot ser massa tard». Tot i que admet que això tindria una afectació directa sobre el petit comerç que ven roba, defensa que al final «quedarien els comerços més forts».

 

Altres comerciants, com Anna Santander, de la botiga Català, apunten que les franquícies generarien «més ambient», però serien perjudicials pel petit negoci, mentre que José Manuel Machuca, de Cal Vicentó, afegeix que podria ser bo «sempre que no en vinguessin deu» i ho compara amb l’excessiva proliferació de grans superfícies que hi ha actualment, «i que ofeguen el comerç local». Des del consistori, Kenneth Martínez creu que en l’àmbit de les franquícies el govern local ha estat molt actiu «posant en contacte les dues parts i fent jornades com la que se celebra anualment», tot i reconèixer que, de moment, els esforços «no han quallat».

 

La carretera del Doctor Robert passarà a ser de plataforma única.
La carretera del Doctor Robert passarà a ser de plataforma única. | Ajuntament del Vendrell

 

Un pol d’atracció comercial

A la inauguració del nou ALDI de la carretera de Barcelona, l’alcalde del Vendrell, Martí Carnicer, va destacar que l’obertura de grans superfícies que puguin fer un efecte crida cal combinar-lo amb una dinamització del petit comerç local. Per Carnicer, això passa per l’especialització d’aquest comerç, però també per «convertir diferents espais de la ciutat, no només del centre, en una mena de ‘botigues al carrer’, i aconseguir que per a les famílies sigui un acte social agradable anar a comprar a aquests llocs». Per assolir aquest objectiu, l’alcalde creu que cal «una acumulació de petits comerços» i saber «transformar aquests espais».

 

En aquesta direcció s’emmarca l’ampliació de l’illa de vianants als carrers de Prat de la Riba i del Doctor Robert, un projecte que s’ha de fer els pròxims mesos i que ha de convertir aquesta zona «en un lloc agradable per passejar en família i, de retruc, impulsar el consum al comerç», afegeix Kenneth Martínez. Aquesta transformació, però, encara provoca recels entre alguns comerciants. José Manuel Machuca no hi està en contra, però lamenta que s’hagi impulsat sense haver resolt, abans, el tema de l’aparcament.

 

Activitats al carrer

Entre els aspectes que podrien ajudar a fer més atractiu el sector comercial local hi ha, segons el CIT, promoure moltes activitats i actes al carrer, «com el Fora Estocs o la Shopping Night», que atrauen la població. El model de la Shopping Night, de fet, és un dels que s’ha mostrat més exitós els últims anys, amb una gran afluència de gent al nucli antic.

 

En aquest sentit, des del CIT lamenten que es perdin iniciatives «com el Concurs Literari Sant Jordi, que porten gent al carrer». Igualment, animen a «cuidar els petits detalls, fent arribar als hotels de les platges i als càmpings la informació de tots els actes que hi ha programats», una cosa que, afirmen, «no sempre es fa». Tenir una presència constant a les xarxes socials i buscar millores en el sector de la restauració —un àmbit en el qual tots els actors coincideixen que hi ha moltes mancances— són altres dels camins que cal seguir al Vendrell, amb l’objectiu que el comerç canviï, a poc a poc, una tendència que, de moment, no és positiva.

 

La Shopping Night del mes de juny és una de les activitats més exitoses que fa el comerç del Vendrell.
La Shopping Night del mes de juny és una de les activitats més exitoses que fa el comerç del Vendrell. | BP Diari

 Comentaris
Joan
El model el teniu a Calafell, el mercat no tanca al migdia, aparcament gratuït, restaurants de qualitat, terrassa , tendas especialisades en diverses marcas etc
Joan
Sempre os a molestat el turisme en general fa 30 anys que sóc a Coma-Ruga i ni ens plantegem compra a El Vendrell, nem sembre a Calafell. El estiu el mercat a de tancar al migdia? Quines tendes i restaurants de qualitat hi ha ?

envia el comentari