El Baix Penedès busca diversificar una economia que segueix depenent del turisme i la construcció

L’Índex de Competitivitat Territorial de la FEGP mostra una incipient diversificació els últims cinc anys

El turisme és el principal sector econòmic del Baix Penedès.
El turisme és el principal sector econòmic del Baix Penedès. | BP Diari

Des de l’any 2013, el Baix Penedès és la comarca de Catalunya que més ha diversificat la seva economia, segons s’ha apuntat des de la Federació Empresarial del Gran Penedès (FEGP) en la presentació de l’Índex de Competitivitat Territorial del 2017. Una diversificació incipient que suposa una bona notícia, però que encara no és suficient en una comarca que segueix depenent bàsicament del turisme i la construcció.

L’informe de la FEGP del 2017 mostra, un cop més, que les activitats amb una concentració més gran d’empreses i de llocs de treball són els serveis de menjar i begudes (amb 398 establiments i 2.503 llocs de treball), les activitats especialitzades de la construcció (181 establiments i 1.356 llocs de treball) i la construcció d’immobles (125 establiments i 828 llocs de treball). Totes tres concentren gairebé un 20% dels llocs de treball de la comarca.

Procés d'industrialització

D’aquesta manera, la piràmide econòmica segueix decantada cap a aquest sector, si bé és cert que la recuperació econòmica després de la crisi té algunes particularitats que la diferencien dels anys anteriors a aquesta. Una és que els últims anys «la comarca viu un procés d’industrialització important», segons David Moreno, d’Activa Prospect, l’equip que elabora l’índex. L’augment de l’activitat empresarial en llocs com el polígon de les Planes Baixes de la Bisbal en tenen bona part de culpa. Cap aquí és on hauria d’avançar la comarca, segons la patronal penedesenca.

«El transport de mercaderies i el comerç electrònic demanen molta logística i tecnologia, i seria el moment d’adaptar els polígons de la comarca a aquestes necessitats», apunten. De fet, la comarca presenta bons resultats en l’àmbit de la Innovació i el desenvolupament tecnològic, però això es deu, exclusivament, a la presència al territori d’IDIADA. L’accessibilitat als mercats que dona l’eix d’infraestructures que suposen l’AP-7, la C-32 i l’AP-2 és una altra de les potencialitats de la comarca.

 

El polígon Les Planes Baixes de la Bisbal.
El polígon Les Planes Baixes de la Bisbal. | Ajuntament de la Bisbal del Penedès

 

A la cua en sostenibilitat social i mediambiental

Per contra, el Baix Penedès segueix estant a la cua en sostenibilitat social, amb el pitjor atur de Catalunya, i també ocupa els últims llocs en sostenibilitat mediambiental, amb unes xifres dolentes en la recollida de residus i el consum d’aigua. En el global de l’índex , la comarca se situa en el lloc número 18 de les 42 comarques catalanes, guanyant dues posicions respecte al 2016. L’estudi l’elabora anualment Activa Prospect i rep el suport de la Diputació de Barcelona, a través de l’Agència de Desenvolupament Node Garraf, i amb la col·laboració de CaixaBank.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on

Comentaris
ppet
El que rebutgen altres comarques venen a parar al Baix Penedés.
CACTÚS
Objectiu convertir el Baix Penedès en la Baixa Tabarnia

envia el comentari