La ventada de dissabte provoca la pèrdua de la meitat de la collita d'avellanes d'enguany

Rafel Español, Unió de Pagesos: «En 62 anys només recordo una ventada similar a la que hem patit i els arbres llavors van tardar entre dos i tres anys a recuperar-se»

Les destrosses als camps de Tarragona han estat més que notable
Les destrosses als camps de Tarragona han estat més que notable | Cedida

La forta ventada que el dissabte 31 de març va afectar el Camp de Tarragona va provocar danys greus als conreus de fruita seca, especialment als avellaners de l'Alt Camp, Baix Camp i Tarragonès. En aquestes comarques els arbres més primerencs, les varietats italianes i la varietat gironell ja havien brotat. Moltes branques es van trencar i van caure branquillons amb brotada i amb borrons.

En paraules de Rafel Español, responsable del sector de la Fruita Seca d'Unió de Pagesos 'les destrosses són molt evidents en aquestes zones. Pel que fa als avellaners que ja havien començat a brotar, els arbres han quedat recremats , amb molts brots a terra i amb els danys que això comporta tant per la collita d'enguany com per la dels pròxims anys, doncs els arbres han quedat realment tocats'

  

Rafel Español, responsable del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos, a la dreta de l'imatge
Rafel Español, responsable del sector de la fruita seca d'Unió de Pagesos, a la dreta de l'imatge | Cedida

 

Més de 8,5 milions d'euros de pèrdues

Tot i que encara és aviat per estimar quina collita potencial hi havia als arbres i, per tant, quina pot ser la pèrdua de producció i econòmica per a la pagesia, tenint en compte la mitjana de les darreres campanyes, la pèrdua de collita d'avellanes podria ser de 1.088 tones a l'Alt Camp, 2.320 tones al Baix Camp i 883 tones al Tarragonès, en total 4.291 tones, que es podrien valorar, amb un preu mitjà de 2 euros/Kg closca, en 8,58 milions d'euros. A més, també cal valorar els danys en plantacions i finques, ja que el vent va arrencar arbres i fins i tot va malmetre algunes basses.

Aquestes comarques, a més, produeixen de mitjana unes 1.292 tones d'ametlles i 8.588 tones de garrofa, que també poden haver patit danys, tot i que són difícils de valorar, segons l'estat fenològic del conreu, varietats i zones.

Unió de Pagesos calcula que com a conseqüència, pot haver quedat afectada, com a mínim, el 50% de la collita d'avellanes. Diverses finques van quedar molt afectades a Alcover, el Milà, el Morell, la Selva del Camp, Valls i Mont-roig del Camp, entre altres. A més dels avellaners,  a moltes finques van caure a terra ametllons i garrofes verdes. Tal i com ha explicat Español: 'De ventades tan fortes com la del passat dissabte se'n veuen poques per aquí. En 62 anys que tinc només en recordo una de tant forta i que fes tant de mal als arbres com ara. I llavors, els arbres van tardar dos i tres anys a recuperar-se perque a banda dels fruits hi ha moltes branques trencades i arbres arrencats d'arrel. Els danys són estructurals'

Una assegurança que no cobreix les pèrdues

Unió de Pagesos recorda que l'assegurança d'explotació dels conreus de fruita seca vigent només cobreix els danys provocats per vent huracanat als avellaners a partir de l'1 de juliol, però no els danys provocats abans d'aquesta data. El sindicat ha demanat reiteradament l'avançament de la data a partir de la qual l'assegurança cobreix els danys, així com la millora d'altres aspectes d'aquesta assegurança perquè resulti atractiva per al productor de fruita seca.

Unió de Pagesos ha demanat també al Departament d'Agricultura que valori els danys provocats pel vent en els cultius de fruita seca a les comarques del Camp de Tarragona, per tal de poder disposar de dades més detallades amb les quals sol·licitar posteriorment mesures de compensació com l'adequació dels mòduls de l'IRPF. De moment des del Departament d'Agricultura no s'han facilitat dades oficials de les pèrdues estimades a causa de les ventades ni tampoc si hi haurà aquestes mesures de compensació pels pagesos afectats.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on