La URV lidera el CIBERCAT, el centre de recerca universitària en seguretat informàtica

En total sis universitats s'han sumat a aquest projecte que vol fomentar la privadesa de les dades i el bon ús de la informació digital per part de les empreses

Presentació del CYBERCAT, que estarà liderat per la URV
Presentació del CYBERCAT, que estarà liderat per la URV | delCamp.cat

Cibersegurat és un concepte que cada dia s'escolta més. La preocupació per la seguretat a Internet, la privadesa de les dades i el funcionament èticament correcte de tota la informació són preocupacions cabdals per la societat. Amb aquesta idea sis universitats catalanes han creat CYBERCAT, el Centre de Recerca en Ciberseguretat de Catalunya, que estarà coordinat per la Universitat Rovira i Virgili (URV). 

Les universitats que hi participen són, a banda de la URV, la UOC, UdL, UPC, UPF i UAB. Aquest centre integrarà tots els grups de recerca catalans que treballen en tecnologies de seguretat i de privadesa de la informació. En total reunirà un centenar d'investigadors, que són màxims experts en la matèria. 

En els darrers anys han sigut notícia els atacs informàtics, els robatoris de dades personals i altres actes que atempten contra la seguretat dels usuaris del món digital. Les empreses són cada cop més conscients de la necessitat de treballar per aquesta seguretat, perquè és fonamental per la seva reputació. Això, sumat a l'interès que en tenen els ciutadans, ha fet que cada cop hi hagi més persones especialitzades en el tema que es dediquen a això. 

Treball conjunt 

Aquest centenar d'experts, coordinats per la URV,  duran a terme diverses iniciatives que parteixen de dues idees principals. Per una banda, minimitzar la informació que es recapta de l'usuari, per conciliar la seguretat i la privadesa. I per altra banda, dissenyar protocols de seguretat que siguin beneficiosos per a totes les parts, perquè cap d'elles estigui temptada a abandonar-ne els compromisos.

Amb aquesta idea es tiraran endavant projectes com el 'smart cities', relacionat amb la mobilitat de trànsit i amb la participació ciutadana. Treballs de criptografia i anonimització de dades, orientat a la creació de tecnologies que satisfacin els requisits del nou Reglament Europeu de Protecció de Dades que entra és obligatori. 

Nou Reglament Europeu de Protecció de Dades

Tot i que va entrar en vigor el maig de 2016 les empreses tenen temps fins a finals d'aquest mes per incorporar les novetats que obliga aquest nou reglament europeu. L'objectiu de les autoritats europees a l'hora d'impulsar aquesta normativa era permetre als ciutadans un millor control de les seves dades personals per generar una millor confiança als consumidors europeus que realitzen compres online. 

Les empreses estaran obligades a una major transparència perquè els usuaris sàpiguen que fa exactament l'empresa amb les seves dades personals. Els consumidors tenen dret a preguntar a les empreses quin ús fan d'aquesta informació personal i aquestes han de respondre amb detall. 

Dret a l'oblit. El nou reglament dóna dret als usuaris a demanar a les empreses la supressió de les dades personals en determinats casos. L'empresa haurà de fer-ho si aquestes dades que té de l'usuari no són necessaris per complir amb la finalitat per la qual van ser recollits. 

A més es requereix a les empreses que tinguin una actitud proactiva en l'establiment de mesures de seguretat. Aquestes són només algunes de les coses a les quals obliga aquesta normativa, però n'hi ha moltes més. Totes aquelles empreses que tinguin més de 250 treballadors o que tractin amb dades de forma regular hauran de complir amb aquest reglament. 

Un 75% de les PIMES catalanes no han adoptat encara el reglament 

Pimec calcula que al voltant d'un 75% de les petites i mitjanes empreses catalanes encara no han adoptat aquesta nova normativa. Segons la patronal l'adopció d'aquestes noves mesures suposa un cost extra de 30 milions d'euros a les empreses catalanes i lamenta que no s'hagin posat en marxa campanyes d'informació i sensibilització al respecte. 

És per això que han demanat al Ministre de Justícia que estableixi una moratòria per ajudar a PIMES i autònoms a adaptar aquesta nova normativa, i tenint en compte que les sensacions per no aplicar aquestes normes són importants. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on