La URV, l'única universitat catalana amb estudis exclusius per a xinesos

Parlem amb quatre participants del programa d'estudis hispànics per saber quina ha estat la seva experiència a Tarragona

Imatge de les quatre estudiants xineses de la URV
Imatge de les quatre estudiants xineses de la URV | Caralp Mariné

Remedios, Gema, Celeste i Penélope. Aquests són els noms que han escollit quatre estudiants d'origen xines de la Universitat Rovira i Virgili (URV), perquè sigui més fàcil per professors i companys recordar-les i poder-les cridar pel nom. Van arribar a Tarragona al setembre i s'hi estaran fins al mes vinent. L'objectiu d'aquesta estada és realitzar un any de la seva carrera universitària a la URV i poder millorar el seu nivell d'espanyol.

Les quatre van decidir estudiar filologia hispànica a la Xina. Els motius són molt diversos: «Un dia vaig intentar llegir un llibre en espanyol, volia entendre'l, i vaig decidir estudiar la llengua», comenta la Remedios. «M'interessen els idiomes, espanyol en especial, i és una bona oportunitat per trobar feina», diu la Gema.

El culpable que la Celeste es decantés per aquesta llengua és Gabriel Garcia Márquez, del qui ha llegit moltes novel·les, el seu escriptor preferit. «M'agradava l'idioma, les novel·les, les cançons i les pel·lícules», diu la Penélope, que apunta aquest sector més cultural com la porta d'entrada per ella a aquest idioma.

Les quatre han tingut l'oportunitat de formar part d'un programa de llengua espanyola que ofereix el Centre d'Estudis Hispànics de la URV orientat exclusivament a estudiants xinesos. Aquest programa és el que explica el motiu pel qual al Campus Catalunya es poden veure cada any molts estudiants d'origen xinès.

Les quatre estudiants xineses en un moment de la trobada al Campus Catalunya
Les quatre estudiants xineses en un moment de la trobada al Campus Catalunya | Caralp Mariné

 

El director del Centre, Antoni Nomdedeu, diu que la URV és l'única universitat catalana que ofereix un programa exclusiu per estudiants xinesos. De fet, aquest programa va portar al Centre a rebre el Premi Jaume Vicenç Vives de la Generalitat el 2011.

El programa per xinesos de la URV

Aquest programa es va posar en marxa el 2005. Fins al 2017 han passat per la Universitat Rovira i Virgili més de 1.300 alumnes xinesos. El projecte constava en un principi d'un únic curs, que era de llengua i cultura hispànica, que anava adreçat a alumnes de tercer curs de carrera de la Xina.

A partir del 2007 la Universitat va decidir ampliar l'oferta als alumnes de quart curs. I el 2012 s'amplia també el programa formatiu, i s'ofereixen dos mòduls entre els quals els alumnes poden triar: el que ja existia de llengua, literatura i cultura hispànica i un altre d'empresa i llengua espanyola.

A banda d'aquests dos cursos universitaris el centre ofereix altres cursos com ara vacances lingüístiques. La URV té conveni amb 14 universitats xineses, de ciutats com Dalian, Bejing, Binhai, Changzhou, Nanjing, Tianjing, Shenzhen, Hebei, Jilin, Guilin, Yunnan, o Sichuan.

Per què Tarragona

Els motius que porten als estudiants xinesos a decantar-se per aquesta ciutat enfront d'altres opcions a l'estat, com Alcalà o Salamanca, és el preu de la matrícula i la localització. «El clima és molt bo i a més és una ciutat a prop del mar», apunta la Gema.

El director del Centre d'Estudis Hispànics apunta: «La situació de la Universitat, que està en una ciutat petita en comparació a les ciutats xineses, al costat del mar i a prop de Barcelona, però molt més econòmica que aquesta».

I és que el tema econòmic és molt important. Només cinc estudiants de tots els que arriben de Xina a la URV cada any reben una beca del seu govern per poder fer front a les despeses. Són els cinc amb millors qualificacions. La resta s'ha de pagar l'estada de la seva butxaca.

Aprendre espanyol

Antoni Nomdedeu explica a delCamp.cat que la majoria dels alumnes arriben amb un nivell A2 o B1. Les quatre estudiants asseguren que ara, després d'un any a Tarragona, el seu nivell és B1, però que han millorat molt la comprensió oral i la parla. De fet, aquestes dues competències, diuen, són les més complicades i més difícils d'assolir, sobretot, si no se surt de la Xina.

Trobada amb estudiants xineses a la URV
Trobada amb estudiants xineses a la URV | Caralp Mariné

 

L'experiència i el xoc cultural

La porta d'entrada a Tarragona per aquestes estudiants han estat les famílies d'acollida. Excepte la Remedios, que directament va viure en un pis amb altres companys, la resta han passat els primers mesos amb famílies tarragonines. La Gema i la Penélope van viure cinc mesos amb una senyora de 87 anys qui les va ajudar molt. «Ens va tractar com si fóssim les seves pròpies netes», comenta la Penélope. «Ens va ajudar amb moltes coses, fins i tot ens portava a la casa del seu germà», afegeix.

A més de les classes les quatre realitzen diverses activitats a l'Espai Jove Kesse, on fan tallers manuals o teatre. La idea d'apuntar-s'hi, diuen, era conèixer gent d'aquí i intercanviar experiències culturals.

De fet, el xoc cultural és un dels fets que apunten com quelcom destacat dins d'aquesta experiència. Cap de les quatre estudiants havia estat abans a Europa. La seva estada a la Universitat Rovira i Virgili els ha permès conèixer altres maneres de pensar i viure.

Moltes coses que els hi han sorprès formen part del que ja imaginem: «La gent és molt oberta, parlen molt directament i amb molta sinceritat», apunta la Celeste. «Fan bromes sexuals, parlen de sexe» comenta entre riures donant per fet que això a la Xina no passa tant.

També apunten el menjar, el caràcter més afable i proper de la gent o la puntualitat. «Aquí hi ha senyals de tràfic i els cotxes s'aturen per deixar passar la gent. Això a la Xina no passa tant», comenten.

Les quatre estudiants xineses de la URV que han participat al reportatge
Les quatre estudiants xineses de la URV que han participat al reportatge | Caralp Mariné

 

L'aportació a la Universitat

El professor Antoni Nomdedeu creu que la màxima aportació d'aquest projecte és la visibilitat internacional de la qual es dota la URV. «És bo per la internacionalització de la Universitat, un valor cada cop més important», apunta Nomdedeu.

A més, l'aportació de talent és també quelcom destacable, ja que el director del centre assegura que hi ha alguns estudiants que tornen per estudiar màsters i fins i tot alguns per treballar. De fet, explica Nomdedeu que aquest serà el primer curs que es presenta un treball de doctorat d'un estudiant xinès a la URV.

Gema, Celeste, Remedios y Penélope tenen clar que el fet de parlar espanyol és un valor afegit a l'hora d'entrar al mercat laboral. Segons expliquen el creixement d'empreses xineses que tenen relacions comercials amb Amèrica llatina és cada cop més important i, per tant, parlar aquest idioma pot ser beneficiós. Per això tres d'elles s'han decantat per l'especialitat de negocis. 

Les quatre pensen en la possibilitat de tornar a Tarragona per estudiar un màster, ja que s'han enamorat de la ciutat. Des d'aquí han pogut visitar altres indrets europeus, però asseguren que els agrada estar a prop del Mediterrani. A menys d'un mes perquè marxin, les quatre estudiants aprofiten per fer el màxim de coses ara que ja no tenen classes. 


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on