Un estudi de la URV relaciona el consum de làctics amb la reducció del risc d’aparició de cataractes

S’han utilitzat les dades de 5.860 participants adults amb alt risc cardiovascular durant més de cinc anys

La investigadora predoctoral Lucia Camacho, —al centre— amb la investigadora Mònica Bulló que ha liderat la recerca i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó.
La investigadora predoctoral Lucia Camacho, —al centre— amb la investigadora Mònica Bulló que ha liderat la recerca i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó. | cedida

Investigadors de la Unitat de Nutrició Humana de la Universitat Rovira i Virgili i de l’Institut d’Investigació Sanitària Pere Virgili en col·laboració amb altres grups de recerca de l’estudi PREDIMED (Prevenció amb Dieta Mediterrània), han avaluat la relació entre el consum de làctics i el risc d’aparició de cataractes. Els resultats han demostrat que les persones que estan habituades al consum de iogurt descremat presenten un risc més baix de patir cataractes. La malaltia ocular té molts factors que predisposen el seu risc com ara la diabetis, l’obesitat i l’hàbit tabàquic. Entre ells, estan alguns factors dietètics. Els iogurts s’han associat amb un menor risc de desenvolupar-ne diferents alteracions pròpies.

En l'estudi hi han participat 5.860 persones

El 2017 ja es va publicar un estudi per la Unitat de Nutrició Humana de la URV i es va trobar una relació positiva entre el consum elevat de vitamina K i un risc menor de patir aquesta malaltia. A partir d’aquí, la investigadora predoctoral Lucia Camacho, la investigadora Mònica Bulló i el catedràtic Jordi Salas-Salvadó han avaluat 5.860 participants adults amb alt risc cardiovascular i han analitzat diferents grups làctics. El resultat de la documentació és de 768 cataractes en una mitjana de seguiment de 5,6 anys i s’ha aconseguit trobar aquesta relació amb el consum de iogurt descremat.

Les cataractes no tractades amb anterioritat són una de les principals causes de ceguera al món. Els mecanismes pels quals es produeixen no se saben amb seguretat del tot, però cada vegada es creu amb més certesa que els processos inflamatoris i oxidatius participen importantment en la seva creació. Està demostrat que incloure productes làctics en la dieta del dia a dia comporta millores de salut gràcies a la seva composició rica en proteïnes i micronutrients importants com el calci, el magnesi el fòsfor o les vitamines A i B12.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on