El Port de Tarragona es transforma en el Museu Arqueològic

El Museu Nacional Aqueològic de Tarragona s'ha reubicat al Port de Tarragona mentre es reforma l'edifici de la plaça del Rei

El tinglado número 4 del Port de Tarragona ara s'hi exposen peces emblemàtiques del MNAT, que tanca per reformes.
El tinglado número 4 del Port de Tarragona ara s'hi exposen peces emblemàtiques del MNAT, que tanca per reformes. | delCamp.cat

Una nau industrial del Port de Tarragona reconvertida en temple romà. El Museu Nacional Arqueològic de Tarragona (MNAT) ja es troba instal·lat al tinglado número 4 del moll de costa, de forma provisional, mentre durin les obres de reforma de l'equipament, a la part alta de la ciutat, que no es preveu reobrir fins d'aquí a quatre anys. 

Després d'un llarg i complex trasllat, el museu s'ha endut les 200 peces arqueològiques més emblemàtiques del seu fons, que sintetitzen la història de la Tàrraco romana i també d'aquest museu centenari, amb 1.100 peces exposades i més de 5.000 en magatzem. D'aquestes se n'ha fet una acurada selecció: des d'una imponent estàtua cuirassada de l'emperador August al conegut mosaic de la Medusa, passant pel lampadari conegut com el Negret. Són 800 metres quadrats d'instal·lació que emula un temple romà, amb 18 columnes dibuixades sobre lona que pengen del sostre i ajuden el visitant a recórrer els vuit àmbits en els quals es divideix l'espai, que ha suposat una inversió de mig milió d'euros. La batejada com a exposició de síntesi Tàrraco/MNAT s'inaugura aquest dissabte.

Un temple romà recreat en una nau industrial del 1913

Hores abans de la inauguració, tècnics i operaris s'afanyaven aquest divendres, 15 d ejuny, a enllestir els últims retocs. Malgrat ser una exposició que sintetitza les peces més representatives del museu i de la història de la Tàrraco Romana, el punt d'arrencada i final de la mostra és d'estil contemporani.

D'entrada, el visitant es troba amb una sèrie de 54 càmeres fosques encarades a la mateixa peça —un cuirassat del teatre romà de Tarragona— i en donen cadascuna una visió diferent. Aquesta obra, que va formar part de l'exposició «Sotto luce», és l'inici a un recorregut cronològic i temàtic pel passat romà de la ciutat.

Exterior del tinglado número 4, on s'hi ubica temporalment el MNAT i la seva exposició de síntesi.
Exterior del tinglado número 4, on s'hi ubica temporalment el MNAT i la seva exposició de síntesi. | delCamp.cat

 

En els vuit àmbits en què es divideix la mostra s'hi poden veure des de peces de grans dimensions, com l'estàtua sense cap que representaria August, de més de dos metres d'alçada, a un parell d'aplics decoratius en forma de mules (fulcres), que decorarien el respatller d'un triclini d'una família benestant —fins ara no exposats.

La làmpada de peu del Negret, el mosaic de la Medusa, un mosaic d''opus sectile', la Nina d'Ivori articulada o cinc retrats imperials de marbre blanc, són altres tresors romans que s'exposen al recinte, amb un total de 207 objectes entre les 18 columnes que volen recrear el temple romà en una nau industrial del 1913. 

En l'últim àmbit s'hi troba una exposició fotogràfica i un audiovisual que recull tot el projecte del trasllat que es va presentar el 2017 i s'ha anat materialitzant al llarg de tot un any. Una exposició feta l'any 2006 a Tolosa va servir de referència per bastir el contingut d'aquesta mostra de síntesi del MNAT.

L'exposició, gratuïta durant els Jocs Mediterranis

L'exposició mantindrà els mateixos preus que el museu de la plaça del Rei i serà gratuïta durant la celebració dels Jocs Mediterranis. «Resumeix l'essència de Tàrraco, de vuit segles de la història de la ciutat, i l'essència del museu, de les col·leccions i del museu en sí», ha declarat la directora del MNAT, Mònica Borrell. A la vegada Borrell ha destacat la gran complexitat de la logística en el desmuntatge del museu.

Per la seva banda, la directora general de Patrimoni Cultural de la Generalitat, Elsa Ibar, ha recordat el pla per arribar a una gestió conjunta entre govern català i Ajuntament. També ha apuntat que ja es treballa en la segona fase del pla director de les muralles —el tram de la baixada del Portal del Roser— i que properament es presentarà el pla de conservació i anàlisi estructural del patrimoni mundial de Tarragona.


Les millors fotos i vídeos de Tarragona! Segueix-nos a #instagram

A post shared by delCamp.cat (@tarragonadigital) on